Harley-Davidsoni samm on üks otsesemaid tõendeid, et hammas hamba vastu kaubanduslahingutel USA ja teiste riikide vahel on tagajärjed USA ettevõtetele. Harley-Davidson teatas, et kaotab kuni sada miljonit dollarit aastas, vahendab CNN.

„Rahvusvahelise tootmise suurendamine, et leevendada EL-i tollitariifikoormat ei ole ettevõtte eelistus, aga see kujutab endast ainsat kestlikku valikut,” teatas Harley-Davidson eile.

„Üllatunud, et kõigist ettevõtetest just Harley-Davidson on esimene, kes valget lippu lehvitab. Mina pidasin nende eest rasket võitlust ja lõpuks ei maksa nemad tolle müügi eest EL-i, mis on meid kaubanduse valdkonnas rängalt kahjustanud, 151 miljardi dollariga. Maksud on ainult Harley ettekääne – olge kannatlikud!” kirjutas Trump Twitteris.

Euroopa Liit alustas tollitariifide kehtestamist reedel 3,2 miljardi dollari väärtuses USA kaupadele, mille hulgas on mootorrattad, apelsinimahl, burbooni viski, pähklivõi, mootorpaadid, sigaretid ja teksariidest tooted. Need on vastus Trumpi administratsiooni terase- ja alumiiniumitollidele Euroopa Liidule.

Euroopa Liit tõstis mootorrataste tollitariifi kuuelt protsendilt 31 protsendile. Harley-Davidsoni teatel teeb see iga mootorratta eksportimise umbes 2200 dollari võrra kallimaks.

Harley-Davidson ei tõsta mootorrataste hindu klientide ega edasimüüjate jaoks.

„Tohutul kulude kasvul, kui see kantaks üle diileritele ja jaemüügi klientidele, oleks kestev kahjulik mõju ärile selles regioonis,” teatas Harley-Davidson.

Harley-Davidson kannab selle asemel sel aastal kahju 30-45 miljonit dollarit ja edaspidi 90-100 miljonit dollarit aastas.

Ettevõte ei teatanud, kas ohus on töökohad. Milwaukees baseeruval Harley-Davidsonil on üle maailma üle 6000 töötaja. Pressiesindaja Michael Pflughoefti sõnul hindab ettevõte potentsiaalset mõju töökohtadele.

Enamik Harley-Davidsoni mootorratastest toodetakse USA-s, tehastes Wisconsinis, Pennsylvanias ja Missouris.

Euroopa on Harley-Davidsoni suuruselt teine turg pärast USA-d. 2017. aastal müüdi Euroopa klientidele ligi 40 000 uut Harleyt. USA-s müüdi neid samal ajal 148 000.

Jaanuaris sulges Harley-Davidson tehase Missouri osariigis Kansas Citys. Tehased on viimastel aastatel avatud Indias ja Brasiilias ja avatakse sel aastal Tais.