Kümmet endist ettevõtte Nokian Renkaat töötajat süüdistatakse ärisaladuse väärkasutuses ja ärisaladuse rikkumises, vahendas Kauppalehti. Teod on pandud toime Espoo ja Pirkkala linnas aastatel 2010-2013.

Ärisaladuste seas on muu hulgas Nokiani Venemaal Vsevoložskis asuva rehvitehase projekt ning ka Nokiani äriprojektid Kasahstanis, Venemaal, Egiptuses ja Hiinas.

Süüdistuse kohaselt asutasid Nokiani ekstöötajad ettevõtte Black Donuts Engineer OY (BDE), mis kasutas Nokianist loata välja viidud dokumentatsiooni tehasehangetel ja konsultatsioonidel mitmel pool maailmas. Süüdistajate sõnul on jutt kümnetest tuhandetest dokumentidest.

Süüdistus nõuab BDE eestvedajale, Nokian Renkaat endisele arendusjuhile Kai Hauvalale vanglakaristust ja kolmeaastast ärikeeldu ning rehvifirma strateegiajuhile Jukka Mäkeläle vanglakaristust.

Samuti nõutakse BDE-lt Soome eelarvesse 20 miljonit eurot ebaõigelt saadud tulu. Teiselt asjasse seotud ettevõttelt IDG Internationalilt küsib riiklik süüdistaja kuritegelikul teel saadud kasumi üheksa miljonit eurot maksmist riigile. Nokian Renkaat enda kahjunõue on väiksem kui riigi oma: kuus miljonit eurot.

"Midagi sellist pole enne nähtud ega loodetavalt nähtagi enam. See on väga professionaalne, räige ja ulatuslik kuriteokooslus," vahendas Kauppalehti Nokiani juristi Tom Vapaavuori sõnu kohtus.