Tavaliselt vase- ja nikli kaevandamise väheoluline kõrvaltoode koobalt on nüüd liitium-ioonakude põhikoostisosa ja kaevandusfirmale Glencore üha kasvav rahamasin, kirjutab Bloomberg.

Kaheksa kuuga on koobalti hind kahekordistunud spekulatsioonide tõttu, et elektriautode akude nõudluse kasvuga ei suuda pakkumine sammu pidada. Maailma suurim koobaltikaevandaja plaanib tulevaks aastaks toodangu kahekordistada. Vaid kivisüsi, vask ja tsink suurendasid ettevõtte kasumit rohkem kui koobalt.

Aastaid on koobalt kannatanud ülepakkumise tõttu. Suuresti Kongo DV kaevandatava koobalti nõudlus on kasvanud.

„Glencore’i jaoks on kasumis olulise muutuse põhjustajaks koobalt,“ ütles RBC Capital Marketsi analüütik Ryler Broda. „Kulude mõttes on hetkel Glencore’i vaseäri üks maailma parimaid ja kõrvalsaadused nagu koobalt mängivad selles suurt rolli.“

Koobalti turg oli puudujäägis esmakordselt alates 2009. aastast, teatas Briti koobaltikaupleja Darton Commodities. Nende prognoosi kohaselt kasvab elektriautode müük praeguselt 750 000-lt 2020. aastaks 13 miljonile.

Tänavu on koobalt Londoni metallibörsil kallinenud enam kui 50 protsenti. Tonni metalli eest tuli välja laduda 50 750 dollarit.

Samas mõned analüütikud kardavad, et koobaltiturg kuumeneb üle. Kuigi tänavu toetab puudujääk koobalti hinda, võib riskiks kujuneda aeglustuv nõudluse kasv ja riskifondide poolne kasumivõtt, prognoosis CRU vanemkonsultant Edward Spencer.