Ettevõtlus ühe võimaliku ja olulise jõukuse allikana on viimasel aastakümnel kiiresti arenenud. Järjest enam luuakse ettevõtteid ja tegeletakse ettevõtlusega. Ettevõtlusest on saamas trend.

See on mõistetav, sest Eesti ettevõtjad on tõestanud, et meie väikesest riigist võib välja kasvada nii mõndagi. Kes ei tahaks sellist edu kopeerida?

Ettevõtlusel on lisaks ahvatlustele ka terav varjukülg. Statistika kohaselt saavutavad edu umbes 8% kõikidest äriideedest. Seega on reaalsus isegi karmim, kui seda kirjeldas aastasadu tagasi Vilfredo Pareto. Me genereerime ideid ja kulutame oma aega nende realiseerimisele, kuid enamikul meist tõelist edu siiski saavutada ei õnnestu. Kurb tõsiasi on see, et alustav ettevõtja veedab tööl suurema osa oma ajast, unustades oma eraelu ning perekondlikud väärtused.

Tunnistan, et toetan ettevõtliku inimesena teisi ettevõtlikke inimesi ja nende lennukaid ideid. Samas on mul kurb vaadata tööst murdunud inimesi, kelle perekonnad lagunevad ning kes vajavad juba noores eas stressiravimeid. Ettevõtja on ettevõtja 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas. Neil ei ole võimalust pärast tööpäeva lõppu töömõtted seljatada ning mänguaega lastega iga päeva ei jagu. Isikliku elu puudumine ettevõtluse varajases staadiumis on suhteliselt tavapärane nähtus.

Selleks, et inimene areneks, peab töö pakkuma väljakutseid, andma võimaluse õppida, pingutada ja kaasa rääkida. Töö peab võimaldama inimesel realiseerida tema täielikku potentsiaali, pakkudes vastutasuks hüvesid – materiaalseid ja mittemateriaalseid. Võib kindlalt väita, et nimetatud asjaolud on võimalik saavutada olenemata sellest, kas tegutsed ettevõtjana või mitte.

Järjest enam hinnatakse lojaalseid, ettevõtte väärtustest ja eesmärkidest lugupidavaid töötajaid. Ettevõtted otsivad inimesi, kes on motiveeritud ning edasipüüdlikud. Inimesed on ettevõtte oluline vara. Võimalus teha tublit tööd ei eelda ettevõtjana tegutsemist. Tihti on selline lahendus ka tervislikum. Igaühest ei saa ettevõtjat, küll aga väärime me kõik kvaliteetset elu rõõmsa ja terve inimesena.