Esiteks tuleks üle vaadata, kui palju reaalselt on vaja büroo-, kaubandus- või laopinda. Paljude ettevõtete pinnavajadused on muutunud, kuna inimesi koondatakse, tellimusi on vähem, hoitakse kulusid kokku jne. Aga samas on hoopis ka neid, kes laienevad ja neil on valmivates hoonetes võimalik saada väga häid lahendusi, nii pinna kui ka hinna suhtes. Tasuks välja arvestada, milline on täpne ruumivajadus, millised tingimused või nõudmised peavad olema täidetud ning mõelda ka sellele, millist hinda ollakse valmis maksma.


Järgnevalt on ettevõttel kaks võimalust, mida võiks ka paralleelselt kaaluda. Üks variant on asuda praeguse hoone omanikega läbi rääkima pinnavajaduse muutumise ning hinna alandamise osas. Kahjuks on aga mitmete hoonete planeeringud sellised, kus ei ole ilma suuremate kulutusteta võimalik senini ühe ettevõtte kasutuses olnud ruume jagada. Hinna osas on enamik omanikke praegu aga väga paindlikud ning valmis järeleandmisi tegema.


„Lisaks ruutmeetrihinnale tuleks jälgida ka kõrvalkulusid, mis vanemates hoonetes võivad olla oluliselt suuremad kui uusehitistes, mistõttu tasub sageli sama üürihinna juures kolida uude majja,” sõnab Heinike Tamme. „Kui ettevõttel ei ole probleeme senise üüri tasumisega, siis tasuks sama üürisumma juures vaadata ringi, et saada paremate tingimustega, kas siis kaasaegsem, avaram, paremate parkimisvõimalustega või parema asukohaga pind oma ärile.”


Teine variant muutunud keskkonnas on asuda kinnisvaraturul ringi vaatama. Uusi projekte on mitmeid ning erinevatele vajadustele vastavaid. Vabu pindu leidub lisaks uutele äärelinna ärihoonetele ka kesk- ja südalinna uutes ja vanemates esinduslikes büroohoonetes. Samuti on kaubanduspindu leida nii südalinna hoonete esimestele korrustele kui ka keskustesse. Hinnatase on viimase viie aasta soodsaim. Just see on üks olulisemaid põhjuseid, miks praegusel hetkel tasuks kaaluda kolimise varianti: võimalik on sõlmida pikaajaline leping soodsatel tingimustel ning viia oma äritegevus hoonesse, kuhu varem ei saadud pinda või polnud see rahaliselt võimalik.


Seega, et kiiresti uue olukorraga kohaneda, tasuks ettevõtetel lisaks muule üle vaadata ka oma kinnisvaravajadused ning tõsiselt asuda tegutsema, et parandada oma töötingimusi ning alandada kulusid.