"See eelnõu eraldiseisvana ei ole õige," kommenteeris Vitsur Äripäeva ettepanekut algatada seaduseelnõu, mis lubab II pensionisambaga liitunutel sellest väljuda. "Sellepärast, et II sammast hinnatakse praegu täiesti valesti," lisas ta.

Vitsuri selgitusel on 10 aasta jooksul, mil II sammas on Eestis eksisteerinud, pool sellest sattunud ajaloo kõige suurema, ulatuslikuma ja keerulisema finantskriisi aega. Ning II sammas peaks töötama vähemalt 30-40 aastat, mitte ainult negatiivses majandustsükli jooksul.

Ta lisas, et kui II sammas oli Eestis marginaalse suurusega, siis oli see buumifaasis, kuid finantskriis jätkub. "Kuigi ma ei anna garantiid, et finantskriis ka järgmise 10 aasta jooksul korda saab, aga lootma peab."

"Kui see korda ei saa, siis ei taga mitte mingi II samba ümberkorraldus muretut või talutavat vanaduspõlve. Siis tuleb midagi muud teha. Kui hakata II sammast reformima ja sealt tükke välja võtma, siis kogu sotsiaalse kindlustuse raamistik lihtsalt muutub auklikuks ja variseb kokku," hoiatas analüütik.

"Kui reformida, siis tuleb terviklik pensionisüsteemi reform teha, mitte süüa niigi haprasse arhitektuuri uusi auke sisse ja uskuda, et nii saab parem," märkis Vitsur.