„Me peame rääkima vabalt ja ilma tabudeta kuidas muudame maksusüsteemi, pensionisüsteemi, haridussüsteemi, kuidas käsitleme investeeringuid,“ ütles Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur tänasel Tallinna Konverentside korraldatud rahandusseminaril.

Vitsur viitas, et erinevaid ideid ei tohi muuta tabudeks, mida demoniseeritakse. „Näiteks devalveerimine, 20 aastat oli see tabu, keegi ei rääkinud ja nüüd on iga sosina peale kohe paanika lahti,“ lisas Vitsur.

Vitsur tõi näiteid erinevatest valdkondadest. Mida tähendab palju korratud loosung „maksudega ei mängita“. Kõik ülejäänud riigid ju mängivad, ütles Vitsur, või täpsemalt öeldes, ei mängi aga stimuleerivad maksumuudatustega majandust.

„Pakuks välja näiteks maksukreedidi Eesti ettevõtjatele kriisi ajal, räägime läbi, lepime kokku mis tingimustel ja kuidas,“ viskas Vitsur ühe mõtte õhku. „Pole ju vahet kas sa oled roheline, noorsots, reformierakondlane või minu pärast kasvõi fašist, peaks ju olema selge et Eesti ettevõtlust tuleb toetada ja nii tuleks kõikvõimalikest ideedest vabalt rääkida,“ lisas Vitsur.

Või investeeringud. Kogu aeg on räägitud, et Eestis on hea keskkond ja vaadake kui palju välisinvesteeringuid siia on tulnud. „Aga kui me Arengufondis oleme otsinud selliseid heade investeeringutega ettevõtteid, siis on neid neetult vähe,“ rääkis Vitsur „Me räägime iEestisse tulnud investeeringutest aga tegelikult on ju tegu olnud laenude ja suuresti lühiajaliste laenudega.“