Elveso ettepanekul oleks Kalev pidanud viimase aasta jooksul kogunenud tasumata ülereostustasud ära maksma 25. maiks. Sel juhul oleks Elveso loobunud kokku 3,8 miljoni krooni suuruselt võlasummalt viivistasude nõudmisest. Kalev kohtuvälist kokkulepet Elveso teatel vastu ei võtnud.

AS Elveso juhatuse esimees Toomas Heinaru kahetses, et kokkulepe teoks ei saanud.

“Kommivabriku Kalev suuromanik Oliver Kruuda ei tegelnud aastaid reostusprobleemiga. Pidev surve on nüüd lõpuks sundinud Kalevit investeerima oma tootmise keskkonnaohutusse. Järjepidevalt on Kalev jätnud maksmata ülereostustasud. Magusasõbrad peaksid teadvustama, et Kalevi komme toodetakse Rae valla keskkonna puhtuse arvelt. Olen veendunud, et taoline röövkapitalism pole ka juriidiliselt korrektne. Kavatseme nüüd Kalevilt sisse nõuda kõik ülereostustasud ühes viivistega,” ütles Heinaru.

3,8 miljoni krooni suurune ülereostustasude võlgnevus on AS-il Kalev kogunenud alates 31. juulist 2006. aastal. Kuna AS Elveso on ka eelnevatel perioodidel esitanud Kalevile ülereostustasude arveid, ulatub Kalevi ülereostustasude koguvõlgnevus üle 12 miljoni krooni.

AS Kalev esitas 2005. aasta detsembris Elveso vastu hagiavalduse, mille sisus väitis, et viimane nõudis Kalevilt põhjendamatult suuri heitvee kanaliseerimistasusid ning ähvardas vastuolus seaduse ja sõlmitud lepinguga tõkestada Kalevi heitvee ärajuhtimist. Elveso nõudis Kalevilt ülereostustasu, mida Kalev ei nõustunud maksma, seetõttu soovis Elveso Kaleviga sõlmitud lepingut üles öelda.

Heinaru väitel ületasid Kalevi reoveed ligi kümnekordselt vee-ettevõttele üleantavale reoveele kehtestatud nõudeid.

Harju maakohus tegi selle aasta 15. märtsil kohtuotsuse, millega rahuldas Kalevi poolt Rae valla vee-ettevõtja vastu esitatud hagi.

Harju maakohus otsustas, et Elvesol ei olnud õigust Kalevi heitvee ärajuhtimist tõkestada seaduses ja Rae vallavolikogu määruses sätestamata alustel. Samuti leidis kohus, et Kalevil oli õigus saada heitvee ärajuhtimise teenust Elvesolt ainult vastavalt Rae vallavalitsuse määrusega kehtestatud hindadele. Elveso nõutud saastetasu ei ole ettenähtud korras kehtestatud ning seetõttu puudus Elvesol alus sellist tasu Kalevilt nõuda.

Elveso kaebas kohtuotsuse edasi.