Saksa riigiprokuratuur otsustas teisipäeval Münchenis karistada Audit 800 miljoni euro suuruse trahviga, vahendab Financial Times. Otsus sündis pärast seda, kui prokuratuur oli läbi viinud juurdluse autodesse paigaldatud tarkvara osas, mis võimaldas autotootjal heitgaaside näitusid võltsida.

Trahvi määramisel Volkswageni grupi luksusautode tootjale pidas Saksa prokuratuur silmas ka võimalikku kasu, mida autotootja sai regulatsioonidevastaseid autosid müües (hinnanguliselt 795 miljonit eurot). Riigiprokuröride sõnul võimaldasid ebapiisavad järelevalvemeetmed V6 ja V8 diiselmootoriga Audide tootmisel ja müümisel nõuetest kõrvale hiilida.

Saksa riigiprokuratuuri sõnul ei suutnud Audi tuvastada Volkswageni poolt toodetud mootorite standardile mittevastavust, müües nii USA kui Kanada klientidele ajavahemikus 2004-2018 autosid, mis sisaldasid „lubamatut tarkvara”.

Ühtlasi märkisid Saksa prokurörid, et juurdluse käigus oli Audi AG nõus sellises suuruses trahviga ega hakka seda vaidlustama. „Seda tehes võtab Audi AG vastutuse regulatsioonidest kõrvale hiilimise eest,” märkisid nad teisipäeval.

Volkswagen ise tunnistas end USAs süüdi juba 2017. aasta alguses, öeldes, et antud tarkvara võimaldas näidata heitgaaside koguseid autodel 40 protsendi ulatuses väiksematena, kui need tegelikult olid.

Heitmeskandaal on Volkswageni grupile maksma läinud 30 miljadit dollarit. Suur osa kuludest on seotud Põhja-Ameerikaga, kuna seal oli autotootja sunnitud sadu tuhandeid vigase mootoriga autosid tagasi ostma.

Audi vastutuse võtmisega on juhtum ka Saksamaal lõpetanuks loetud.