Kaua aega on räägitud Trigon Capitali Gate Tallinna ehk Tallinna värava kaubanduspargi arendusest, kuid tähtaegu pole välja käidud ja Joakim Helenius ei tee seda ka nüüd. Sinna peaks tulema nn big-box jaekaubandus jaoutlet-tüüpi poed.
„Kiiret selle arendusega ei ole. Meil on vaja väga suuri ankurrentnikke ja selles asjas käivad läbirääkimised,” ütleb ta. „Kui ankurrentnikuga on lepingud sõlmitud, siis ehitus ise läheks kiiresti, aastaga saaks poe avada. Selles ei ole probleemi. Probleem tekib siis, kui alguses leitakse valed rentnikud, sest siis võib kogu suur kontseptsioon ebaõnnestuda.”
Big-box ärimudel pakub ankurrentnikule tunduvalt suuremat pinda ja odavamat renti kui kaubanduskeskustes, mis võimaldab suuremat kauba¬valikut. Edukas big-box kaubandus¬keskuses on paar 20 000–40 000-ruutmeetrist kauplust, mis spetsialiseeruvad eri kauba¬gruppidele.

Gate Tallinn ei konkureeri kaubanduskeskustega
„Paljud inimesed ei ole aru saanud, et Gate Tallinn ei ole kaubandus¬keskus ja me ei konkureeri kaubandus¬keskustega. Me asendaksime kaubanduskeskusi,” märgib Helenius. „Big-box jaekaubandusi ei tehta linna keskossa, vaid linna äärde, kus võib endale lubada väga suuri hooneid, seetõttu saavad jaekaupmehed pakkuda hiiglaslikku valikut ja madalamaid hindu.” Ta loodab, et Gate Tallinn meelitab ka turiste ligi, eriti Soomest.
„Kaubanduskeskuste ehitamise ja laienemise buum Eestis lõpeb, nagu lõpevad kõik buumid vabas turumajanduses: ühel päeval saadakse aru, et ühesugust on liiga palju, ja siis kannatavad kõik, kuid mõned vähem kui teised,” arvab Helenius. „Leitakse uus tasakaal. Kaubanduskeskustega on nii probleem kui ka võimalus selles, et inimesed tahavad minna sinna, kus on lai valik. Seetõttu minnakse suurde, mitte väiksesse kaubanduskeskusesse. Seetõttu püüavad praegused kaubanduskeskused laieneda. Mõned asukohad lihtsalt sobivad hästi jaekaubanduseks.”
„Seni kui ostujõudu jagub, on kõik korras,” ütleb ta. „Varem või hiljem peab tulema mingisugune raputus. Kümne aasta pärast näeb Tallinna jaekaubandus välja täiesti teist-sugune kui praegu.”