“See on väga kaval tehing, mis tagab hetkel lisaks müügihinnale täiendava dividenditulu ja lähemal kolmel aastal veel lisa tulu maksulaekumistest dividendide pealt,” ütles Helenius ERR-i uudisteportaalile. “Ma olen üllatunud rahandusministeeriumi oskusest saavutada kõnelustel nii hea tulemus.”

Heleniuse sõnul oli ta algul seisukohal, et 93 krooni Telekomi aktsia eest on vähevõitu, kuid praegu saavutatud tingimused muudavad pilti oluliselt. “See on väga hea pakkumine,” kinnitas ta.

Helenius märkis, et teisalt seob Telekomi riigiosaluse müük TeliaSonera tegevuse senisest veelgi tugevamalt Balti turuga ja toob siia potentsiaalselt uusi investeeringuid.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul jääb Eesti Telekomi müügi korral ikkagi põhiküsimuseks, mille arvelt kompenseeritakse tulevikus saamata jäävad dividenditulud.

Vitsur ütles ERR-i uudisteportaalile, et kahtlemata on riik saavutanud kõnelustel TeliaSoneraga senisest märksa paremad müügitingimused, mis pikendavad paari aasta võrra tehingu positiivset rahalist mõju riigieelarvele.

“Need lisaboonused on muidugi reaalne raha,” ütles keskerakondlasest Vitsur. “Aga põhiküsimuseks jääb ikkagi see, et kui me muudame Telekomist laekuva pideva dividenditulu ühekordseks müügituluks, siis millega me selle paari aasta pärast asendame.”

Vitsur nentis, et täiendav dividenditulu võib küll hetkel aidata kinni lappida eurokriteeriumite täitmiseks vajalikku eelarveauku, kuid ka Euroopa Liidu hindajad saavad väga hästi aru, et see on vaid ühekordne trikk, mida enam korrata ei saa.