Taani uuringufirma Ramboll annab täna Eleringile, Tallinna Sadamale ja Vopak LNG-le aruande, millest järeldub, et Muuga sadamas läheb terminal ligi kolmandiku võrra vähem maksma kui sama terminal mujal.

Kuid terminali pärast vihaselt konkureerivale Balti Gaasile tõestas Ramboll alles kaks aastat tagasi must valgel hoopis vastupidist: Muugal minevat terminali rajamine kolm korda kallimaks kui Balti Gaasi valitud asukohas Paldiskis.

Elering teatas Rambollile viidates, et Muuga terminali maksumuseks kujuneb 231 miljonit eurot. Ramboll seevastu pakkus konkurendile varem tehtud raportis Muuga terminali maksumuseks 95 miljonit eurot, Paldiskis aga 30 miljonit eurot.

„Uuring kinnitas meie senist teadmist, et Muuga on kogu regioonis majanduslikult kõige parem ja tarbijaid potentsiaalselt vähim koormav projekt,” kommenteeris Rambolli tööd Eleringi juht Taavi Veskimägi.

Balti Gaasi juhi Heiti Hääle väitel kinnitavad Eleringi avaldatud summad Rambolli 2010. aasta uuringu järeldusi, et Paldiski on piirkondliku LNG-terminali asukohaks ilmselgelt soodsaim koht. „Eleringi teavitus oli absurdne ja demagoogiline, sest võrdles Muuga sadamat Muuga sadamaga,” lausus Hääl.

Sõltumatud raportid?

Ramboll kinnitab, et mõlemad raportid olevat sõltumatud, sest tellijad andsid erinevad lähtetingimused. „Balti Gaasile tehtud töö lähteülesanne nägi ette LNG-terminali asukohavaliku võrdluse kolmes erinevas geograafilises punktis. Eleringile on Ramboll lõpetamas projekti „Veeldatud maagaasi (LNG) terminali teostatavusuuring”, mis käsitleb ainukese asukohana Muuga sadama territooriumi ning on tehnilise ja majandusliku suunitlusega töö,” selgitas Ramboll Eesti juhataja asetäitja Hendrik Puhkim.