MAATEHING: Tallinna kalleima ärimaa müük läheb uuele ringile

Ametnikud kaaluvad Olümpia hotelli vastas asuva krundi hinna alandamist

Tallinnas Olümpia hotelli vastas asuva ärimaa teistkordne oksjon luhtus, sest ei laekunud ühtegi osalemissoovi. ”Oksjonil olid kohal mitmed eelmisel avalikul enampakkumisel viibinud firmade esindajad, kuid ükski neist osavõtuks ei registreerunud,” ütles ligi 10 000-ruutmeetrise ärimaa oksjoni korraldanud Tallinna linnavaraameti juhataja Eve Fink. Oksjonil viibisid eelmisel enampakkumisel teiseks tulnud Kristiine Keskuse ning Merko Ehituse ja Normann Linnagrupi juhid.

Müüdavat Juhkentali 3 asuvat krunti ümbritsevate maatükkide omaniku Kristiine Keskuse juhatuse esimehe Margus Reinsalu sõnul viibis ta oksjonil huvi pärast. ”Meie käes on niigi kolmandik sealsest ärimaast ning sellest meile praegu piisab,” ütles ta. Varem on Reinsalu öelnud, et pole mõtet minna oksjonile krundi eest kümneid miljoneid üle pakkuma, nagu mullu oktoobris toimunud enampakkumisel. Tema sõnul ei saa müüdava krundi omanik nii või teisiti ilma Kristiine Keskuse kooskõlastuseta seal midagi ette võtta.

Finki sõnul oli linnavaraamet krundi müügi suhtes optimistlikult meelestatud, sest etteteatamisaeg oli pikem ning hinnasamm fikseeritud. Müüdava krundi alghinnaks kinnitati sarnaselt eelmise oksjoniga 18,165 miljonit krooni ja hinnasammuks kehtestati 100 000–400 000 krooni.

Finki sõnul on praegu kaalumisel, kas panna ärimaa samadel tingimustel ja sama alghinnaga ka kolmandat korda müüki või anda Tallinna volikogule krundi saatus uuesti otsustada. Fink ei välistanud, et krundi alghinda alandatakse.

Linnavaraameti varamüügi osakonna juhataja Udo Klopets väitis BNS-ile, et pole mingit põhjust alghinda alandada. ”Arvestades eelmise, ägedas ülepakkumise õhkkonnas kulgenud oksjoni huvi, ei peaks Tallinna kesklinnas asuva ärimaa alghind väiksem olema,” põhjendas Klopets. ”Ilmselt on rahaturu seis praegu ebasoodne,” põhjendas ta eilse oksjoni luhtumist. Klopetsi sõnul paneb linn krundi taas müüki siis, kui rahaturu seis on muutunud. ”Jälgime, kuidas pangad hakkavad raha andma,” selgitas ta.

Ärimaa mullu oktoobris toimunud esmakordne oksjon õnnestus, kuid parima pakkumise teinud AS EMV loobus krundi ostmisest, sest enampakkumise käigus kujunenud hind 36 miljonit krooni käis firmale eelmise aasta lõpus üle jõu. Oksjonil, mille käigus krundi hind kahekordistus, osales kaheksa pakkujat.