Foorum oli osa Hiina Jilini provintsi äridelegatsiooni visiidist Eestisse. Foorumil kohtusid ligi 30 delegaati Jilinist ligi 40 ettevõttega Eestist, mis on seni üks mastaapsemaid sellelaadseid üritusi Jilini provintsiga, teatas EAS.

EASi juhatuse liikme Martin Hirvoja sõnul on seniste kohtumistega loodud vastastikune usaldus ning eeldused veelgi tihedamaks koostööks on suured.

„Aasta tagasi augustis sai alguse taastuvenergia alane koostöö. Nüüd oleme oma ühistegevust veelgi laiendanud ja kaasanud valdkonnad nagu näiteks põllumajandus või puidutööstus. Palju on räägitud sellest, et Eestil on vaja Aasia ja Hiina suunalises majanduskoostöös fookust mõnele konkreetsemale piirkonnale. Tänaseks oleme selle fookuse leidnud Jilini provintsi näol, kus on 27 miljonit elanikku, seega Eesti jaoks hoomatav mastaap," selgitas Hirvoja.

Riigikogu liige Tõnis Palts ütles äriesinduse avamisel, et Eesti üheks oluliseks eeliseks on siinne äriühingute 0-protsendiline tulumaksumäär reinvesteeritud kasumilt, mis teeb Eesti atraktiivseks peakontori asukohaks mitte üksnes Euroopa firmade jaoks, vaid täpselt samamoodi parimaks kohaks, kus Hiina ettevõtted saavad Euroopa turule laienemisel oma peakontori avada.

Jilini delegatsiooni juht, Department of Commerce of Jilin province'i peadirektor Cong Hongxia rõhutas eraldi äriesinduse avamise tähtsust. "Jilini provintsi äriesinduse avamine Eestis viib meie vahelise koostöö täiesti uuele tasemele ja loob eelduse tihedaks suhtluseks meie ettevõtete vahel," selgitas ta.

Loodud esindus hakkab lisaks Eestile teenindama ka teisi Euroopa Liidu ida- ja põhjapoolseid riike. Möödunud aasta sügisel sõlmisid EAS ja Hiina riigiettevõte Jilin Province New Energy Investment Co. Ltd. investeerimis- ja koostöökokkuleppe, mille kohaselt investeerivad Jilin New Energy ning teised Hiina Jilini provintsi ettevõtted Eesti taastuvenergeetika sektorisse 130 miljonit eurot. Sellest kokkuleppest on Eesti ja Jilini provintsi vahel välja kasvanud tihedam koostöö, mille üheks osaks on ka käesolev visiit.

EASil on Hiinas esindus alates 2010. aastast ning seda juhib Priit Martinson, peakontorist juhib Hiina projekti Jaan Heinsoo.

Jilini provintsi delegatsioon viibib Eestis 19.-21. juulil. Äridelegatsiooni hulgas on Jilin Department of Commerce'i (Hiina majandusministeeriumi Jilini osakond) peadirektor ning provintsi 14 olulisema ettevõtte esindajad, kes tegutsevad näiteks põllumajanduse, taastuvenergia, õlitööstuse, raudtee, ehitusmaterjalide, puidutöötluse, toiduainete, tekstiili ja kaubanduse valdkondades.