IMF teatas esmaspäeval, et euro osakaal IMFi erilaenuõiguste valuutakorvis kahanes 37,4 protsendilt 30,93 protsendile. Jüaan muutub tuleva aasta 1. oktoobrist IMFi korvvaluutaks 10,92% osakaaluga.

Euro on tänavu langenud USA dollari vastu 13%. See on aastakümne suurim aastane langus.

„Osakaalude muutus avaldab suurimat mõju eurole,“ ütles maaklerfirma Chapdelaine valuutajuht Douglas Borthwick. „IMF võtab eurolt ja annab Hiinale, teised rebalanseerimised on suhteliselt tagasihoidlikud.“

Hiina osakaal saab juba algmomendil olema suurem Jaapani jeeni ja Suurbritannia naela omast. Dollari osakaaluks saab olema 41,73%, jeeni 8,33% ja Briti naela 8,09% kõrval. Praegu on USA dollari osa 41,9%, Briti naela oma 11,3% ja jeeni oma 9,4%.

See on valuutakorvis esimene valuutade põhine muutus alates 1999. aastast, kui euro asendas Saksa marka ja Prantsuse franki. Hiina raha loodi II maailmasõja järel ja seda kasutati vaid kommunistliku riigi siseselt.

IMFi valuutakorv vaadatakse üle iga 5 aasta järel. Eelmisel ülevaatusel 2010. aastal lükati jüaan tagasi.

„See avaldab rohkem mõju eurole, kuna jüaan muutub alternatiiviks USA dollarile vahetades selles rollis euro välja,“ ütles Royal Bank of Scotlandi vanemstrateeg Mansoor Mohi-uddin. „Alles neli aastat pärast euro kasutusele võtmist hakkasid valuutareservide juhid kasutama ühisraha eurot. Seetõttu ei maksa lähiajal oodata jüaani raha sissevoolu riskikartlike valuutareservide juhtijate poolt.“