Hiina majanduskasv on viimase viie aasta jooksul pidevalt aeglustunud. Valitsev kommunistlik partei püüab juhtida riiki eemale iganenud mudelist, mis põhineb investeeringutel ja kaubandusel, ning liikuda kasvu poole, mida tõukavad sisetarbimine ja teenused. Ootamatult järsk aeglustumine viimase kahe aasta jooksul on aga tekitanud hirmu poliitiliselt ohtliku töökohtade kadumise ees, vahendab Associated Press.

Kogu aasta majanduskasv vähenes 6,9 protsendini, selgub teisipäeval avaldatud Hiina valitsuse andmetest. Tegemist oli kõige väiksema kasvuga pärast seda, kui Tiananmeni väljaku demokraatialiikumise mahasurumisele järgnenud sanktsioonid vähendasid Hiina majanduskasvu 1990. aastal 3,8 protsendini.

Hiina majanduskasvu näitaja oktoobrist detsembrini oli väikseim kasv kvartali arvestuses pärast ülemaailmse finantskriisi aega, kui kasv aeglustus 6,1 protsendini 2009. aasta esimeses kvartalis. 2009. aasta kolmandas kvartalis oli Hiina majanduskasv 6,9 protsenti.

Investeeringute kasv tehastesse, elupaikadesse ja muusse kinnisvarasse, mis on võtmetähtsusega majanduse mootor, nõrgenes 2015. aastal 12 protsendini, mis on eelmise aastaga võrreldes 2,9 protsenti nõrgem. Jaekaubanduse müügi kasv aeglustus 10,6 protsendini (2014. aastal 12 protsenti).

„Rahvusvaheline olukord jääb keeruliseks,“ ütles Hiina rahvusliku statistikabüroo volinik Wang Bao’an pressikonverentsil. „Restruktureerimine ja moderniseerimine on ülesmäge ronimine. Kõikehõlmavalt süvenev reform on hirmuäratav ülesanne.“

Hiina majanduskasvu näitajad on kooskõlas erasektori ennustuste ja kommunistliku partei ametliku eesmärgiga, milleks oli seitse protsenti.

Detsembris vähenes Hiina eksport aastatagusega võrreldes 1,4 protsenti (partei eesmärk oli kuueprotsendine kasv). Kogu aasta jooksul kahanes eksport 7,6 protsenti, mis on suur löök tööstustele, kus töötavad miljonid töölised.

Oodatakse, et Hiina majanduskasv aeglustub sel aastal veelgi. Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) eesmärk on 6,3-protsendine kasv.