See on üks maailma ajaloo suurim migratsiooniprojekt, millega Hiina püüab muuta oma majanduse struktuuri. Eelmisel aastal tuldi välja veelgi radikaalsema plaaniga, millest on tänaseks järgi jäänud tunduvalt realistlikum variant.

„Need on suured numbrid, aga mitte nii hullumeelsed, kui eelmisel aastal esitatu," ütles Pekingis elav analüütik Tom Miller.

Eelmise aasta plaan tähendanuks, et 2025. aastal elab riigi ligi 1,4 miljardist inimesest 70% linnades. Uue plaani järgi soovitakse 2020. aastal saavutada määraks 60%. Plaan rõhub ka sellele, et riigil on roll otsustada, kes linna kolivad ning kuhu täpsemalt.

Hiina soovib muuta majanduse struktuuri, mille kasv on siiani põhinenud ekspordil ja investeeringutel. Soovitakse aga liikuda sisenõudluse kasvu suunas. Linnas elav inimene tarbib rohkem kui farmides elavad talunikud.

Linnastumist nähakse kui Hiina tulevikku ning sotsiaalse arengu garantiid.

Oluline osa plaanist on riigi megainvesteeringud taristusse. Avalikud teenused ei ole ka praegu tasemel. Ka viimastel aastatel ja aastakümnetel linnadesse kolinud farmereil ei ole olnud lihtne. Praegu elab linnades 54% hiinlastest, aga vaid 36% on end ka linnadesse elama registreerinud. See teeb umbes 250 miljonit inimest. Neile ei ole tagatud olulised teenused - lapsed ei saa käia kohalikus koolis, nad ei saa kasutada haigla ja muid olulisi teenuseid.

Plaani kohaselt elaks aastaks 2020 60% hiinlastest linnades ning 45%-l oleks sissekirjutus.

Taristusse panustamiseks on olemas selge plaan. Näiteks, kui linna populatsioon ületab 200 000, siis ühendatakse see raudteevõrguga. Kui elanike arv ületab 500 000 elaniku piiri, siis pannakse käima kiirrong.

Hiinas on aga toimumas muudki. Valitsus otsustas, et slummides elavad 4,75 miljoni inimese majapidamistesse teeb riik suure investeeringu. Tegemist on küladega, mis on linnade poolt nö ära söödud ning näevad koledad välja. Tihti on erinevate linnade ametnikud soovinud piirkondi hävitada, kuid elanikud keelduvad kodudest lahkumast. Võimalik, et plaani üks osa on tõsta ümberkolimis-kompensatsioonide suurust.

Analüütikute sõnul peaks Hiina hiiglasliku plaani ellu viimiseks viima läbi kaks reformi. Esiteks maksureformi, mis võimaldaks valitsusel rohkem maksuraha koguda. Teiseks aga maareformi, mis võimaldaks farmeritel saada oma maa käsutamiseks enam õigusi.Praegu ostetakse riigilt maa kasutusõigust.