Autotootjad PSA Peugeot Citroën, Audi ja Ford on juba kasvuootusi langetanud, samas kui paljud tööstusgigandid on Hiina negatiivset mõju juttudes kinnitanud.

Kõik need hoiatused on märk sellest, et Hiina kesisem kasv ja aktsiaturul toimuv tekitavad suurfirmadele tõsist peavalu, sest on nad ju pikka aega saanud tugineda sellele, et maailma teise suurem majandus nende kasvu veab, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Audi ja Prantsusmaa Renault tõid eile oma kasvuootuste langemise põhjusena välja just Hiina arengud.

Peugeot langetas Hiina turu kasvuootuse varasemalt 7 protsendilt 3 protsendile, samas kui Ford tunnistab, et esimest korda alates 1990. aastast nende müük sel aastal Hiinas väheneb.

Loomulikult ei näe Hiinas probleeme vaid Euroopa ettevõtted. „Hiina turg on selgelt aeglustunud,“ kinnitas USA tööstusgrupi United Technologies finantsjuht Akhil Johri. Kinnisvarainvesteeringud, uusehiste algatamine ning müüdud pinnad, kõik on surve all, tõdes ta.

Analüütikute sõnutsi on ettevõtetele kohale jõudnud, et nende ettekujutus Hiinast ei ole adekvaatne. „Ettevõtted arvasid, et Hiina on kõigi võimaluste maa, kuid nüüd selgub, et see nii ei ole ja nendeni jõuab arusaamine, et majanduskeskkond muutub üha halvemaks,“ rääkis majanduslehele Euler Hermese peaanalüütik Ludovic Subran.