Euroopa suurima panga HSBC ja finantsuuringufirma Markit koostatav Hiina töötleva tööstuse indeks PMI kukkus novembri 50 punktilt detsembris 49,5 punktile, vahendas BBC.

HSBC analüütik Qu Hongbin märkis, et sisenõudlus langes märgatavalt ning tööstusindeks langes alla 50 punkti esimest korda peale aprilli. „Tootmise aeglustumine jätkub detsembris ning see osutab nõrgale aasta lõpule,“ lisas analüütik.

Hiina keskpank teatas, et majanduskasv võib tuleval aastal aeglustuda 7,1 protsendile selle aasta 7,4 protsendilt. Majandus jaheneb kinnisvaraturu madalseisu tõttu.

Maailma suuruselt teise majanduse kasv aeglustus 7,3 protsendile kolmandas kvartalis, mis on kõige aeglasem tempo pärast ülemaailmset finantskriisi.

Analüütikute sõnul on risk kasvamas, et Hiina ei täida tänavu oma 7,5-protsendilist majanduskasvu prognoosi esimest korda 15 aasta jooksul, kuna majandusnäitajad on oodatust väiksemad.

Virelev kinnisvaraturg, ebaühtlane ekspordikasv ning jahtuv sisenõudlus ja vähenevad investeeringud on põhitegurid, mis kõigutavad üldist majanduskasvu.