Hiina pankade halvad laenud on vähemalt üheksa korda suuremad ametlikest numbritest. See epideemia võib pankadele tuua enam kui triljoni dollarilise kahjumi, hindas analüüsimaja CLSA.

Mullu ulatusid halvad laenud 15-19% laenuportfellist, ütles maaklerfirma Hiina ja Hongkongi strateegia juht Francis Cheung. Ametlik number on 1,67% laenuportfellist.

Potentsiaalsed laenukahjumid võivad ulatuda 6,9 triljonist jüaanist (1,1 triljonit dollarit) kuni 9,1 triljoni jüaanini. Tulemuseni jõuti analüüsides börsiettevõtete laenuteenindamise võimekust ja halbade laenude prognoositud tagasisaamise numbrit, vahendab Bloomberg.

Samal teemal on muretsenud ka riskifondi juht Kyle Bass, Autonomous Researchi analüütik Charlene Chu ja IMF.

IMF prognoosis läinud kuul, et Hiina pankadel võib olla 1,3 triljonit dollarit halbu laene, mis moodustaksid umbes 7% SKTst.

CLSA prognoosis, et lisaks peaks arvestama ka varipanganduse halbade laenudega, mis võivad ulatuda 4,6 triljoni jüaanini ja tuua 2,8 triljoni jüaanise kahjumi.

Cheungi sõnul võib olukord edasi halveneda – halbade laenude osakaal laenuportfellist võib kasvada 20-25 protsendini.

„Hiina pangandussüsteem on jõudnud seisu, kus on tarvis halbade laenude lahendamise meetmeid – millist plaanigi ei ole,“ ütles ta.