Hiina juhtivad aktsiaindeksid nägid täna suurimat päevast kukkumist alates 2007. aastast. Hiina oli ka hiljuti aktsiaturuga hädas, mis pani valitsuse tegutsema. Valitsus võttis kasutusele terve müriaadi meetmeid ja turutorm vaibuski. Vähemalt mõneks ajaks. Nüüd on mured tagasi.

Kahe Hiina suurema börsi aktsiatest koosnev CSI 300 aktsiaindeks kukkus täna 8,6%, 3819 punktile.

Müügile võisid olla ajendiks täna avaldatud Hiina tööstusfirmade kesised kasumiaruanded ja reedel avaldatud erasektori kehv uuringu tulemus. Siiski jääb sellest veidi väheseks nii võimsa aktsialanguse seletamiseks.

„Hiljutine tõus oli kiire ja tugev – korrektsioon oli vaid aja küsimus,“ ütles Kaiyuan Securitise strateeg Yang Hai. Ta tõi Hiina aktsiaturu languse põhjuseks USA aktsiaturu kõrgenenud ootused intressitõusu osas. Ja see ühes sealiha hinnatõusuga Hiinas kütab pingeid, et Hiina võib keelduda rahapoliitika edasisisest lõdvendamisest, lausus Hai.

Juuni lõpus ja juuli alguses kärpis Hiina intressimäära, peatas aktsiate avalikud pakkumised, lõdvendas võimendusega aktsialaenude ja nende tagatiste reegleid ja lubas maaklerfirmadel osta aktsiaid. Viimaseks pakuti keskpangast raha, et toetada aktsiate hindu.

Nende meetmetega saadi pidama Hiina aktsiaturu 30% kukkumine. Aktsiad suutsid põhjast isegi tõusta 15%, kuid täna anti osa sellest tõusust käest.

Tõusid vaid 77 ettevõtte aktsiate hinnad, kukkujaid oli 2247.