Trellide taga istuv kunagine naftamagnaat Mihhail Hodorkovski veedab oma aega kirjutades. Ta kirjutab, et tulekul on uus maailmakord, mis pannakse paika Pekingis. Hiina ei pane end maksma üksnes poliitilise ja sõjaväelise võimuna, vaid ka majandusliku supervõimuna. Hiina proovib tiibu. Manipuleerib ülejäänud maailmaga kui suurim kõigi kategooriate tööstuskaupade tootja, “maailmatehas” ja kui maailma suurima reservvaluuta, dollari hoidja. Ka meie, eestlased oleme tegelikult muutunud hiinlaste pantvangideks.

Hiinlased näitavad ka füüsiliselt oma mõjuvõimu. Venemaa Aasia-osa kiire hiinastumine on juba ammu alanud ja kujutab endast päris karmi strateegilist ohtu eeskätt Venemaale.

Pealetung

Ühed mu tuttavad käivad igal aastal korra Uuralites. Ja kirjeldavad hiljem tegelikkust. Kohalikud põliselanikud joovad, tööd ei jaksa/viitsi teha. Töökäed tulevad Hiinast, tublid ja tragid. Muidugi eelistavad kohalikud naised joodikule tubli ja agarat hiinlast. Nad abielluvad ja nihutavad nõnda Hiina piiri meilegi järjest lähemale.

Samal ajal kui kaks lennukivägevat Airbus ja Boeing võitlevad omavahel, rajavad hiinlased päris oma lennukitootja. Tänane Ärileht kirjutab, et kava kohaselt peaks disain olema valmis juba kolme aasta pärast. Hiina telekommunikatsioonisektor on maailmas mahult juba teisel kohal. Neid piirideta näiteid võib tuua lõputult.

Võtkem kas või konteinerlaev Emma Maersk, mis liigub trajektooril Euroopa-Hiina-Euroopa. Omamoodi üks paremaid sümboolseid näiteid. Meie saadame Hiinasse oma prügi, prahi ja solgi. Vastu tulevad ketsid, mänguasjad, raamatud ja telerid. Ja see ring muudkui kordub ja kordub. See on nagu vereringe, milles Hiina roll on olla süda. Ja katsu ilma südameta elada! Meil tuleb tunnistada, et Hiina on muutnud meid selle “maailmatehase” pantvangiks. Nii sind kui ka mind.