24aastane Li Haitao, kes töötab terasetehases, ei uurinud mullu juunis aktsiaid, kui liitus esmakordsete Hiina aktsiaturul panustanud investorite perega.

Ta maksis oma riski võtmise eest, kirjutas AP.

„Ma läksin pimedana,“ ütles Li. „Praeguseks olen kandnud veidi kaotusi, kuid õnneks mitte palju.“

Palju uusi inimesi tormasid Hiinas aktsiaid osta. Vähem kui aastaga Hiina aktsiaturg enam kui kahekordistus.

„Täiesti tavaline on see, et inimesed ei tea mitte midagi ettevõtetest, kuhu nad on investeerivad,“ ütles Shanghais töötav väärtpaberianalüütik Zhang Chi. „Neid lihtsalt ei huvita! Ma olen nende pärast mures.“

Vastupidiselt USAle, Euroopale ja Jaapanile, kus investorid investeerivad oma raha peamiselt läbi fondide, eelistavad hiinlased ise teha aktsiavalikuid ja osta aktsiaid. Mõnigi kord ei suuda nad meenutada ettevõtete nimesid, mille aktsiaid nad ostsid.

Finantskirjaoskus on piiratud, kuna Mandri-Hiinas avati esimene börs alles 1990. aastal. Paljud väikeinvestorid ostavad aktsiaid kuulujuttude peale või sõprade soovituste peale. Kui nad jäävad turu jalgu, siis süüdistatakse sisekauplemist ja pettuseid.

54aastane Huang, kes ei soovinud oma perekonnanime öelda, lausus, et ma ostsin aktsiaid ilma mingisuguste teadmisteta.

„Mõttetu on midagi aktsiate kohta õppida,“ ütles Huang. Tema hinnangul liiguvad aktsiate hinnad tugevalt reguleeritud majanduses mitte majanduses toimuva, vaid majanduspoliitika muutuste tõttu.

„Hiina aktsiaturg on enesest mõistetavalt valitsuse poolt manipuleeritud,“ ütles ta. „Kui teenite kahjumi, siis nii pidigi see olema ja sellel ei ole midagi ühist sellega, kas te teadsite midagi või mitte.“