Dagöplasti Rootsi omanik Leif Sören Andersson prognoosib lisaks 23. novembril avatud tehasele juba uut plastitootmistehast Käinasse. “Vajame korralikuks laienemiseks juurde vähemalt 6000 ruutmeetrit,” räägib Andersson tulevikuplaanidest. “Edaspidi plaanime plasti ümbertöötlemise koondada just Lehtma tehasesse, paigutades selleks plasti ümbertöötlemise liinid teistest tehastest ümber,” selgitab laienemisega seotud nüansse firma tootmisjuht Toomas Jõõts.

Praegu neli tehast

Omanik Leif Sören Andersson ei salga, et Dagöplast on huvi tundnud ka 8,5 miljoni kroonise alghinnaga Kõrgessaares asuva kalatehase kinnistu vastu, kuid võimalikust ostu-müügitehingust on veel ennatlik rääkida. Ettevõte võiks lähiajal tööd anda lisaks olemasolevale 68 töötajale veel 20 inimesele. Kiiret kasvutempot lükkab tagant perspektiiv kandekottide tootmises tugevamalt kanda kinnitada.

Ühe tehasega alustanud ettevõttel on praegu Hiiumaal kokku neli tootmisüksust. Kaks tehast on spetsialiseerunud kiletoodete valmistamisele ning kolmas kaablikaitsete ning kilejäätmete ümbertöötlemisele. Neljas, kümme miljonit krooni maksma käinud Lehtma tehas tegeleb samuti kilejäätmete ümbertöötlemisega. Kokku on Dagöplasti tehastes kokku 30 kile ja kaablikaitse valmistamise liini.

Leif Sören Andersson alustas Hiiumaal tootmist 1998. aasta kevadel. Peaasjalikult toodetakse tehastes kõikvõimalikke kiletooteid alates kottidest ning lõpetades pakenditega. Suur osa on ka kilejäätmete töötlemisel. 85% kiletoodangust suunatakse ekspordiks Rootsisse, Norrasse, Soome ja Poola. Väike osa jääb siiski ka Eesti pinnale. Tooraine ostetakse Valgevenest, Tšehhist, Ungarist, Soomest, Belgiast, Poolast. Aastate jooksul on rootslane Hiiumaa plastiärisse investeerinud umbes 40 miljonit krooni.