Kanada tuuleparkide arendaja Greta Energy kavandab peale teada olevate Udria ja Purtse projekti tuuleenergia tootmist ka Hiiumaal. Ülo Pärnitsale kuuluva AS-i Mainor ja Kanada firma ühisettevõtte AS-i Raunistal plaanitav tootmisvõimsus ületaks ka Eesti Energia poolt Noarootsi rajatava Baltimaade suurima, 39-megavatise tuulepargi võimsust pea kaheksa korda. Esialgsete plaanide täitumisel saab pargi täisvõimsuseks 310 MW.

AS-i Raunistal juhatuse liige Ivan Khristenko kinnitab, et saarele on kavas ehitada mitu tuuleparki. Samal ajal saab tema sõnul oluliseks koostöö teiste tuuleenergiatootjatega ning vajaduse korral võimsuste ühendamine. Siiski kulub Hiiumaa projekti ettevalmistamiseks Khristenko hinnangul kaks-kolm aastat.

Käina vallavanem Üllar Padari räägib, et ettevõtte poolt vallale esitatud üldise kavandi järgi tuleks tuulepargid peamiselt lagedatele põldudele. “Oleme lubanud neil oma seirejaamad püsti panna ja mõned kuud on need siin juba töötanud.”

Tuult jagub

Padari sõnul näitavad seni kogutud andmed, et tuult on piisavalt: võiks toota. Läbirääkimised tulevad tema hinnangul siiski rasked, sest ehkki elektrist saaks tulu palju inimesi, mõjutavad tuulikud Hiiumaa visuaalset pilti ning tekitavad müra ja võnkeid. “Küsimus on ka selles, kas elektrit hakatakse tootma Eesti Energia võrkudesse või mujale.”

Padari sõnul on käitunud ettevõtte esindajad seni igati korrektselt ning lubanud piirkonna elanike vastuseisu korral oma plaane kärpida. Ringtoite loomise seisukohalt oleks tuulepargi rajamine merekaablist sõltuva Hiiumaa jaoks Padari sõnul siiski positiivne. OÜ Põhivõrk andmetel pole ettevõte neile liitumisettepanekut veel teinud.