Tootmises plastikut kasutava AS-i M ja P Nursti juhi Mati Nursi sõnul võib nii öelda küll. “Arvestades elanike arvu ja maakonna väiksust, on siinne plastiettevõtjate kontsentratsioon väga suur,” ütles ta. Nagu ühest suust kinnitavad kõik küsitletud plastiettevõtjad, et ilmselt on selle põhjus nõukogude aja lõpus valitsenud kord, kus kolhoosid pidi omama kõrvaltootmist, milleks Hiiumaal valiti tihti plastikdetailide valmistamine. Seetõttu oli esmane oskusteave ja tööjõud kohapeal olemas ja pinnas plastiäri algatamiseks soodne.

Kaup läände

Nurs on tegelenud plastitoodete äriga alates 1991. aastast. “Juba kolmteist aastat oleme olnud orienteeritud lääne poole ja ka praegu läheb kaup mööda Euroopat laiali,” ütles Nurs.

Hiidlaste plastiettevõtmiste suurt ekspordimahtu kinnitab ka ainukese välisosalusega ettevõtte, AS-i Dagöplast tootmisjuht Toomas Jõõts: “Meie toodangust läheb 70–80 protsenti Rootsi ja Norrasse.” See teeb nädalas ligikaudu 70 tonni kilekotte, pakendeid ning muid kiletooteid. Toormena kasutatakse kokkukogutud plastikjäätmeid, mida kohapeal töödeldakse.

Ettevõtjate sõnul on Hiiumaal raskusi kvalifitseeritud tööjõu puudumisega ja nii on nad ise töötajaid koolitanud ning selles osas ka koostööd teinud. Paar aastat tagasi loodi Suuremõisa tehnikumis plastitöötluse seadistaja eriala, mille esimene lend lõpetab selle aasta novembris.

Hiiumaa plastiettevõtted:

1. B-Plast AS

2. Dagö Hindersystem OÜ

3. Dagöplast AS

4. Dale LD AS

5. EstPak Plastik AS

6. Hiiulink OÜ

7. M ja P Nurst AS

8. Plastiktoos OÜ

Eesti plastitööstus kasvamas

•• 2003. a toodeti Eestis plast- ja kummitooteid ca 3 miljardi krooni eest. See moodustas 3,9% töötleva tööstuse toodangumahust. Plasti- ja kummitööstuse toodangut müüdi 2937 miljoni krooni eest. Sellest 59,4% läks ekspordiks. Plasti- ja kummitööstuse eksport moodustas 4% töötleva tööstuse ekspordimahust.

•• Eesti plastitööstust tabas 1992. a seoses Vene turu äralangemisega suur mõõn, kuid alates 1997. a areneb Eesti plastitööstus püsiva tõusu suunas. 2003. a kasvunäitajad eelneva aastaga võrreldes on järgmised: toodang – 133%, müük – 124% ja eksport – 147%.

Allikas: Eesti Plastmassiühing MTÜ