Kalakasvatused naudivad mahtude ja ka nõudluse kasvu ning seetõttu on kasvandusi pidevalt laiendatud. “Eluskala väljamüük on suurenenud 40 protsenti,” arvestab Eesti suurima kalakasvatuse, Härjanurme kalatalu omanik Aarne Liiv. “Nädalas veame 2,5 kuni 3 tonni forelli püügikohtadesse laiali.”

Lääne-Virumaa suurima kalakasvatuse Simuna Ivax omanik Hans Kruusamägi sõnul laiendatakse kasvandust pidevalt ja praeguselt 250-tonniselt aastatootluselt on soov jõuda 500–700 tonnini.

Kala jagub

Kose-Uuemõisas asuv OÜ Oxforell külastajate nappuse üle ei kurda. Erinevalt möödunud aastast jagub tänavu kasvatustel ka piisavalt suuri (1,5–2-kilosed) forelle.

“Kui eelmisel aastal püüti kuus kaks kuni 2,5 tonni, siis praegu on poole kuu müük nii suur,” märkis osaühingu tegevjuht Indrek Valentin.

Võrreldes mullusega on tuntavalt tõusnud ka väljatõmmatava kala eluskaalu hind – 165 kroonilt 200 kroonile.

Sama hinnaga müüb forelli ka Pärnu maantee ääres asuv OÜ Kalake. Selle tegevjuht Ülle Ragel märgib, et forelli kõrval on eestlastel tekkinud huvi ka kalli, 320-kroonise kilohinnaga tuurakala vastu. “Eesti inimene on ka tuura hindama hakanud, enne soovisid seda vaid venelased.”