“Pigem on tegu positiivse uudisega, sest nad ei maksnud üle ning ostsid ainult kasumlikumad laevad,” kommenteeris Hansabank Marketsi aktsiaturgude juht Lauri Lind, vahendab PM Online.

Lind viitab asjaolule, et ostutehingu hind 450 miljonit eurot, samas kui asjatundjad olid varem oodanud 500-550 miljoni eurost hinda. Samuti ei ostnud Tallink kõiki Silja laevu.

Lind viitab, et Tallinki pakkumine polnud hinna poolest parim, mis tähendab, et tegu polnud ülepakkumisega. Samas tagas Tallinkile edu asjaolu, et nad olid võimelised kõige kiiremini osturaha leidma, mis oli pankrotiohus olevale Silja Line’i omanikule Sea Containersile eluliselt oluline küsimus.

“Tallinki aktsia võib tõusta nelja euro lähedale või isegi 4,5 euro kanti,” prognoosib Lind.

Investeerimispanga LHV juhtivanalüütik Mattias Wallander ütles ETV24-le, et Tallinki aktsia ei reageeri märkimisväärselt veel esmaspäeval, sest turg alles kohaneb uue olukorraga. Ta põhjendas, et Tallinki aktsia on turu üldise langemise tuules olnud juba niigi ühesuunalise liikumisega ja Silja Line’i ostmine polnud suur üllatus.

Kas SEB Ühispanga Fondide juhatuse liige Sven Kunsing suhtub Silja ostu ettevaatlikult, sest seni pole avaldatud, millised saavad olema palgatingimused Silja Line’i laevadel ning kuidas need kavatsetakse panna kasumit teenima.

“Eks selgus tuleb alles aastatega — Silja ümber pööramine on pikk protsess ehk kiireid võite siit lootma ei peaks,” rääkis Kunsing ja lisas, et Silja Line’i ostmine on siiski hea mõte, sest sellega suurendab Tallink oma mõju Läänemerel.