Tegemist on soodsaima NPS Eesti hinnapiirkonna kuu keskmise hinnaga elektrituru ajaloos, teatas Elering.

Juuni elektrihind on ühtlasi selgelt madalam, kui 2012. aasta lõpuni Eestis kehtinud suletud turu hind.

NPS Soome keskmine hind oli eelmisel kuul 21,52 ning NPS Läti ja Leedu keskmine hind 42,80 eurot megavatt-tunni kohta. Hind Eestis langes maikuuga võrreldes 15,60 protsenti, Soomes 16,81 protsenti, Lätis ja Leedus aga kasvas 14,56 protsenti. NPS süsteemihind langes 35,38 protsenti ja oli keskmiselt 14,43 eurot ühe megavatt-tunni eest.

Eesti hinnapiirkonna keskmine hind erines Soome hinnast 30,56 protsendil tundidest ning oli 5,74 euro võrra kallim. Läti hind oli samas tervelt 15,54 eurot kallim kui Eestis. Eesti ja Läti hinnapiirkondade hinnad erinesid juunis 71,53 protsendil tundidest.

Juunis liikusid elektri võimsusvood päev-ette turul kõikidel tundidel suunaga Soomest Eestisse ning edasi Lätti. Soome ja Eesti vahelised võimsused olid maksimaalse koormuse ulatuses kasutatud 220 tunnil. Päev-ette turu keskmine tunni võimsusvoog Soomest Eestisse oli juunis 822 megavatt-tundi, mis on märgatavalt kõrgem tavapärasest tasemest. 

Näiteks oli selle aasta viie esimese kuu keskmine võimsusvoog Soomest Eestisse 565 megavatt-tundi. Eesti ja Läti vahelisest ülekandevõimsusest kasutati möödunud kuul ära 96,6 protsenti.

Elektri tootmishinnale mõju omavad süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad püsisid juunis samal tasemel maikuuga, jäädes 7,24-7,61 euro vahemikku ühe tonni kohta.

Vastavalt finantstehingutele Nasdaq OMX Commodities turul võib 2015. aasta juulikuus kujuneda elektrienergia keskmiseks hinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas 29,90 eurot ja kolmanda kvartali keskmiseks hinnaks 32,50 eurot megavatt-tunni eest.

Juunikuu ülekandevõimsuste tulu Eesti-Soome ühendustel oli 3,4 miljonit eurot ja Läti suunal 8,4 miljonit eurot. Eleringile kuulub pool nimetatud tuludest. Turuosalistele müüdud hinnariski maandamise instrumentide ehk Limiteeritud PTR-ide oksjoni aasta ja kvartali toote hind jäi tublisti alla juunikuu tegelikule hinnaerinevusele Eesti ja Läti hinnapiirkondades. 

Sellest tulenevalt teenisid Limiteeritud PTR-e ostnud turuosalised juunikuu eest tulu 1,4 miljonit eurot. Eleringi juunikuu piiriülese võimsuse jaotamise tulu kokku oli seega kokku 5,2 miljonit eurot.