HINNAD: kolmeprotsendiline hinnatõus ohustab tänavust inflatsiooni prognoosi

Peaministri nõuniku sõnul puudub kontroll eluaseme hindade kasvu üle

Kolmeprotsendiline hinnatõus jaanuaris näitab valitsuse kontrolli kaotamist hindade tõusu üle monopoliga majandusvaldkondades ning põhjustab prognoositust suuremat inflatsiooni, ütles peaministri majandusnõunik Heido Vitsur. “Minu arvates on selge, et Eesti majanduspoliitikas ja selle elluviimises on ilmnenud puudujäägid. Konkurentsile mitteavatud sektoris on regulatsioonid nõrgad ja hindade tõus kontrolli alt väljunud,” rääkis Vitsur. Ta möönis, et jaanuaris oli oodata tavapärasest suuremat hinnatõusu, sest transpordi ja eluasemega seotud teenuste hinnad tõusid palju.

“Kuivõrd hinda iga kuu järgemööda nendes sektorites ei tõsteta ja teised sektorid on turu kontrolli all, siis kahtlemata tarbijahinnaindeksi tõus edaspidi nii suur ei tule, kuid eluaseme ning transpordi ja sideteenuste hinna tõus avaldab ebaproportsionaalselt suurt mõju kõige väiksema sissetulekuga inimestele,” selgitas Vitsur. Ta lisas, et see avaldab küllalt suurt survet palkade tõusuks ja sealt tulenevalt ka teiste hindade tõusuks.

Vitsuri sõnul puudutas seekordne hinnatõus kõige tundlikumat sektorit, sest näiteks eluaseme ja sooja vee tarbimist inimene järsult piirata ei saa. “Elamuturg ei ole meil mobiilne, inimestel ei ole võimalik odavasse korterisse minna. Ka tööle on vaja ikka sõita. Sideteenuste arvelt saab natuke kokku hoida, aga mitte palju,” rääkis Vitsur. Tema sõnul avaldab toimunud hinnatõus mõju terveks poolaastaks ning ohustab aastaks prognoositud inflatsiooni.

Ta märkis, et hinnatõus teeb valitsusele raskemaks rangest eelarvepoliitikast kinnipidamise, sest avaldab survet eelarveliste kulutuste suurendamiseks.

Ka Price Waterhouse’i analüütik Hardo Pajula ütles BNS-ile, et jaanuari tarbijahinnaindeks ei ole aastaprognoosiga kooskõlas. ”Ühe kuu andmete põhjal ei saa teha kaugeleulatuvaid järeldusi, ilmselt on tegemist ühekordse hüppega,” tõdes Pajula.

Uut hinnatõusu tema hinnangul pikka aega ei tule, sest ilmselt hoitakse administratiivselt kinnitatavaid hindu enne valimisi kinni. Pajula prognoosis, et järgmiste kuude inflatsioon kujuneb oluliselt madalamaks ning jääb aasta kokkuvõttes kümne protsendi piiresse.

Statistikaameti teatel mõjutas tarbijahinnaindeksi tõusu kolme protsendi võrra jaanuaris kõige rohkem vee ja kanalisatsiooni ning ühiskondliku transpordi hindade tõus.