Kaubad ja teenused kallinesid oktoobris septembriga võrreldes 0,9 protsendi võrra ja sealhulgas tõusid üle kuue protsendi sideteenuste hinnad.

“Side kallinemine tuleb sellest, et Eesti Telefon tõstis oktoobrist kõneminuti hindu,” ütles statistikaameti hinnastatistika teenistuse juhataja Viktoria Trasanov. Eesti Telefon nihutas soodusaja algust ka tahapoole, see kiirendab samuti tarbijahindade tõu-su, lisas ta.

Turundusuuringutega tegeleva firma Emor juhataja Karin Niinas kinnitas, et kohalike kõnede hinnatõusu kompenseerib neile kaugekõnede odavnemine.

Emori uuringud toimuvad enamasti telefoni teel. “Kõnehinna tõus mõjutab kindlasti ainult Tallinna siseseid uuringuid, kuid need moodustavad suhteliselt väikese osa meie tööst,” lisas Niinas.

“Kolmandas kvartalis on tarbijahindade kasv kiirenenud,” ütles majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse juhataja Sulev Pert. Tema sõnul on kaupade ja teenuste üldine kallinemine tingitud sideteenuste kallinemise kõrval suuresti ka kütuse hinna tõusust kogu maailmas. “Kütuse hinnatõus annab praegu juba tunda ka toiduainete hindades,” selgitas Pert. Toidukaubad kallinesid oktoobris septembriga võrreldes protsendi võrra.

“Sidekulude kasv oli erakorraline,” märkis Pert. Sellest ei saa seega teha mingeid kaugemale-ulatuvaid järeldusi.

Kõneminuti hindade tõusust hoolimata ei ole Eesti Telefoni kliendid hakanud vähem helistama.

“Kõneminutite koguhulk on püsinud oktoobris stabiilsena või pigem isegi veidi tõusnud,” ütles Eesti Telefoni meediasuhete juht Ain Parmas. Samaaegselt kohaliku kõne minutihinna tõusuga langetasime riigisiseste ja rahvusvaheliste kaugekõnede hindu, selgitas Parmas.

“Konkreetseid kõneminutite numbreid me börsiettevõttena avaldada ei saa,” ütles Parmas.

Tarbijahindade tõus aasta jooksul jääb umbes nelja protsendi juurde, ennustas Pert.

“Aasta lõpuks võib oodata ka eluasemekulude kiiremat kallinemist,” ütles Pert.

Suvel otsustati küttekulud maksustada viieprotsendilise käibemaksuga, see peaks kütteperioodi alguses ka tarbijahinnaindeksis kajastuma.

Perti sõnul ei ole selles midagi imelikku, et kaubad ja teenused ühe kuu jooksul keskmiselt protsendi võrra kallimaks muutuvad.

“Eesti on nii väike riik, et välised tegurid, nagu kütusehindade tõus maailmas, annavad kiiresti ka riigis sees tunda,” selgitas Pert.

Mitmesugused teenused kallinesid oktoobris 0,9 protsenti, tööstuskaubad 0,8 protsenti. Peale sideteenuste kasvasid oktoobris veel oluliselt mootorikütuse, ning piima ja lihatoodete hinnad.

Võrreldes eelmise aasta oktoobriga on tarbijahinnaindeks kasvanud 5,4 protsenti.