Märtsikuust jõustus Hispaanias täies mahus uus ehitusmäärustik. See näeb ette, et nii uusehitistel kui ka renoveeritud hoonetel on kohustuslikud päikesepaneelid. Eesmärk on vähendada riigi aina kasvavat elektritarbimist ja säästa keskkonda. Hispaania on kuumim Euroopa riik, kus paistab 340 päeval aastas päike. Seega on valitsusel head eeldused plaani täita ja vähendada elektrienergia tarbimist 40 protsenti.

Valitsus on eesmärgiks seadnud, et kõikide uusehitiste soojaveetarbest toodetaks 30–70 protsenti päikeseenergiast. Uued ühiskondlikud hooned, nagu ostukeskused ja haiglad, peavad muretsema fotogalvaanilisi päikesemooduleid, et toota oma elektrit. Lisaks kohustatakse parandama majade isolatsiooni, korrastama soojendus- ja jahutussüsteeme ning kasutama võimalikult palju looduslikku valgust.

Seadused 70. aastatest

Hispaanias seni kehtinud ehitusstandardid pärinesid 1970. aastatest ja toona arvestati vähe energia kokkuhoiuga. Keskkonnaministri Cristina Narbona sõnul tuleb neil nüüd kaotatud aeg tasa teha. Viimase kümnendi jooksul on Hispaanias ehitatud suurem osa linnu, ent kehtiv ehitusseadustik oli lünklik. Elamuehituse minister Maria Antonio Trujillo rõõmustab, et nüüd on vähemalt legaalne võimalus sekkuda ehitussektoris toimuvasse ja vähendada uusehitiste kehva kvaliteeti.

Kuumusest sulavas Hispaanias pole päikesepaneelid siiani suurt populaarsust võitnud sel põhjusel, et peamiselt on subsideeritud tuuleenergiat. Hispaania on Euroopas tuuleenergia tootmise poolest teisel kohal. Esikohal on Saksamaa.

Juba on kära tõstnud ka ehitusfirmad, kes väidavad, et uued nõuded tõstavad majade hindu 8–12 protsenti. Valitsus leiab, et see on liialdus ja suuremad ehituskulud teeb kiiresti tasa energiasääst.

Hispaanias avati märtsis ka praegu maailma suurim päikeseenergia ala, mis on laotatud 70 jalgpalliväljaku suurusele alale, kirjutab kohalik ingliskeelne leht Think Spain Today. See ala suudab rahuldada 12 000 kodu energiavajaduse aasta ringi. Märtsi lõpus alustas Alicante provintsis tööd 40 000 paneeli. Kui kõik 100 000 kaheksamegavatist paneeli tööle saadakse, toodab ala 30 miljonit kilovatti energiat tunnis. See peaks juhtuma augustis. Ühtlasi vähendab see ala Hispaania süsinikdioksiidi emissiooni 30 000 tonni võrra igal aastal.

Hispaania on endale eesmärgiks seadnud, et ligi 30% elektrist toodetaks 2010. aastaks taastuvatest energiaallikatest. Pool sellest tuleks tuuleenergiast.