Haagi arbitraažikohus otsustas täna, et Venemaa peab maksma väljasuretatud kütusehiiglase Jukos grupi aktsionäridele ligi 50 miljardit dollarit sundvõõrandatud aktsiate eest.

Hodorkovski ütles, et Haagi kohus oli esimene sõltumatu kohus, kes tõesti töötas Jukose kohtuasja otsast lõpuni läbi.

„Jukose juhtum oli algusest lõpuni eduka ettevõtte rüüstamine riigimaffia poolt. Nüüd on aktsionäridel viimaks ometi avanenud võimalus saada oma kahjude eest kompensatsiooni,“ märkis Hodorkovski.

„On kahetsusväärne, et see kompensatsioon tuleb riigi taskust, aga mitte riigi toetatud maffia ja Putini oligarhide taskust,“ nentis Jukose endine juht. Hodorkovski rõhutas, et temal endal kohtuasjaga mingit puutumust pole ja mingile isiklikule rahalisele kasule ta ei pretendeeri.

Haagi kohus otsustas rahuldada GLMi nõude vähem kui poole ulatuses. Aktsionäride grupp nõudis Venemaalt kompensatsiooniks 114 miljardit dollarit.

„Me teadsime, et õiglus on meie poolel,“ tundis GLMi direktor Tim Osborne CNBC-le. „Venemaa varastas Jukose 2004. aastal ning sellest ajast alates oleme võidelnud selle nimel, et meie aktsionäride saaksid kompensatsiooni“.

Osborn tõdes, et Venemaa tõenäoliselt püüab otsuse täitmisest kõrvale hiilida.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles, et Venemaa tõenäoliselt vaidlustab otsuse.
„Venemaad selles protsessis esindavad advokaadid kasutavad oma seisukohtade kaitsmiseks kindlasti kõiki seaduslikke meetmeid,“ kinnitas ta.