Suur osa partnerlustest, mida paketi raames toetatakse, algasid juba EL-i eelmisel eelarveperioodil ja said raha Horisont 2020 eelkäijast ehk seitsmendast raamprogrammist. Eestis sai sellest raamprogrammist toetust umbes 500 erinevat projekti, kõik kokku umbes 80 miljoni eurot.

“Eesti on selles mõttes suur riik, et oleme proovinud kõigis erinevates partnerlustes osaleda,” ütles Sihtasutuse Eesti Teadusagentuur välisteaduskoostöö osakonna juhataja Ülle Must. “Aga paljudel juhtudel on toetuse saamise tingimus, et ka erasektor peab projekti investeerima. Kahjuks on asi mõnikord selle taha seisma jäänud.”

Must selgitas, et Eestis pole väga palju suuri ettevõtteid, mis suudaksid toetada arvestatavate summadega teadus- ja innovatsiooniuuringuid. Samas pani ta ettevõttejuhtidele südamele, et need, kes näevad teadust kuluna, ei kuulu enam varsti oma sektori tippude hulka.

“Kui teaduse toetamisele ei mõelda, vaid uputakse igapäevastesse praktilistesse asjatoimetustesse, siis pole ettevõttel tulevikku,” lausus Must. Ta lisas, et kindlasti tuleb meil väikese riigina teha valikuid, kuhu investeerida, sest kõigis erinevates partnerlustes ei ole võimalik osaleda. Samas tuleb hoida silmad lahti, et mitte sulgeda kitsa spetsialiseerumisega teisi uksi. Tuleb meeles pidada, et innovatsiooniinvesteeringute paketist antakse raha projektidele, mis lisaks EL-ile ja erasektorile saavad toetust ka riigilt.

“Eesmärk on, et peame olema informeeritud. Kui Eestil tekib võimalus osaleda, siis võiks see olla meile teada ning selge, millised organisatsioonid ja inimesed saaksid osaleda,” sõnas Must. “Peame olema pidevalt valmis kasutama võimalust kohe, kui see tekib. Õnneks on meil inimesi, kes seda infot valdavad.”

22 miljardist eurost tuleb 9 miljardit EL programmist Horisont 2020, mille eelarve on 80 miljardit eurot. 9 miljardit peaksid panustama erasektori ettevõtted ning 4 miljardit tuleb välja käia liikmesriikidel. Fookus suunatakse teadus- ja innovatsioonikoostöö arendamiseks erasektori ja liikmesriikide vahel. Sellised partnerlused on olulised, loomaks uusi, paremini tasustatud ja pikema perspektiiviga töökohti ning majandukasvu. EL loodab, et era- ja riigisektori koostöös tehtud investeeringud parandavad Euroopa elukvaliteeti ja konkurentsivõimet maailmas.