Sellele võimalusele viitas eelmisel nädalal Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand, kes ütles, et hanke kaotamine ei pea automaatselt tähendama lepingute lõpetamist laevaehitajatega.

„Hetkel ei ole midagi muutunud, ma ei tormaks praegu mingite spekulatsioonidega kaasa, mis edasi saab. Ma ootaks ära, millise tulemusega rahandusministeeriumi ja majandusministeeriumi vaheline vaidlus hanke protseduurile lõpeb. Kõik järgnevad otsused saavad tehtud vastavalt sellele,“ ütles Holsmer vastuseks Ärilehe küsimusele, kas ettevõtte nõukoguga on sellist varianti arutatud.

„Praegu ei ole nõukogu ühtegi otsust teinud ega ole ka Tallinna Sadama juhatus nõukogule ühtegi ettepanekut teinud,“ täpsustas Holsmer. Ka ei ole nõukogu istungitel tema sõnul sellest räägitud.

Küsimusele, kas Kaljurand on sellisest võimalust tema või mõne teise nõukogu liikmega rääkinud, tunnistas Holsmer, et arutatud on tõesti erinevaid plaane ja rõhutas, et need vestlused ei ole toimunud nõukogu tasandil.
„Me tuleme selle juurde siis, kui selleks on põhjust,“ kostis Holsmer.

Ta möönis siiski, et laevade väljarentimist hanke kaotuse korral on tõesti kaalutud, samuti on ära tehtud kodutöö, milline on turusituatsioon parvlaevanduses üldisemalt.

„Loomulikult. Me töötame erinevate versioonidega. Hetkel me peame läbirääkimisi laevaehitajatega ja lähtume sellest, et Tallinna Sadam on majandusministeeriumi korraldatud hanke võitja,“ ütles Holsmer.

Kaljurand ütles eelmisel reedel ERR-ile, et kui peaks juhtuma kõige mustem stsenaarium ning ettevõte peaks operaatorilepingust ilma jääma, on võimalik ehitajatega sõlmitavatest lepingutest teatud tingimustel taganeda.

"Möönan, et kui meil tuleb lepingutest välja tulla, siis kindlasti kaasnevad sellega teatud kulud, sõltuvalt hetkest, millal me lepingutest välja tuleme. Aga me võib-olla kaaluksime ka siis väga tõsiselt, kas tuleksime lepingutest välja, sest parvlaevu tegelikult vajatakse ka mujal kui meil siin Eestis," selgitas Kaljurand.

Rahandusministeerium saatis kolmapäeval majandusminister Urve Palole järelevalvemenetluse kokkuvõttega otsuse projekti tunnistada kehtetuks kogu läbirääkimistega peetud parvlaevahange.
Homme on tähtaeg, mil majandusministeerium peab esitama rahandusministeeriumile oma vastuväited järelvalvemenetluses viidatud rikkumiste kohta.