Pidulikul autasutamistseremoonial avalikustatakse konkursi peavõitjad neljas kategoorias - Eesti parim toiduaine, parim jook, parima ekspordipotentsiaaliga toiduaine ning parim toode tervisele.

Eesti parim toiduaine valitakse toidugruppide võitjate seast. Piimatoodete grupis hindas komisjon parimaks hapupiimajookide seeria Haps, mida toodab Meieri Tootmise AS. Seeria Haps koosneb kolmest tootest: vaarika-, metsmarja- ja metsmaasikajoogist.

Pagaritoodete grupi võitjaks osutus AS Leiburi Kodu seeria, mis koosneb rukkileivast, saiast ja sepikust. Eesti parim lihatoode 2001 on AS Talleggi maitsestatud jahutatud broileripraad. Parim kalatoode 2001 on AS Dagotari kulinaartoode Heeringafilee tükid majoneesi-peedikastmes, kondiitritoodete grupis tuli võitjaks kompvek Maiuspala uues 40grammises pakendis ASlt Kalev.

Parimaks puu- ja köögiviljatooteks tunnistas hindamiskomisjon AS Salvesti konservide seeria Saleda. Seeriasse kuuluvad aedviljasalat, punane salat, aedviljasupp, borð, ðampinjonisupp, risoto kalkunisingiga ja köögiviljad tðillikastmes, ütles ETAle konkursi hindamiskomisjoni sekretär Tiina Veisserik.

Eesti parimaks kastmeks 2001 tunnistas komisjon AS Mikaado küüslaugu-ürdi marinaadi.

Eesti parim jook valitakse alkohoolsete ja mittealkohoolsete jookide grupi võitjate seast. Eesti parim mittealkohoolne jook 2001 on AS Rõngu Mahla mahlakontsentraat Kirss ja parim alkohoolne jook AS Liviko Vana Tallinna kooreliköör.

Parima ekspordipotentsiaaliga toiduaine tiitlile kandideerivad eelvoorude järel Põltsamaa Felixi kontsentreeritud jookide seeria 1+4 (õuna-, jõhvika- ja mustsõstrajook). karamelliplombiir Ice Dream Tallinna Külmhoone ASilt ja praetud hakklihatoode Grillvorstike AS Talleggilt.

Tervislike toodete võistlusel on lõppvooru pääsenud Salvesti Saleda seeria; AS Fazeri seeria Homne, mis koosneb leivast, saiast ja kuklist; seeria Haps ja seeria kergeid lihatooted Rakvere Lihakombinaadilt. Rakvere Kerge seeria koosneb kolmest alaseeriast: viilutatud keeduvorstid, viinerid ja sardellid ning viilutatud keedusingid.

Kastmete grupis oli tänavu konkursile esitatud kolm toodet kahelt ettevõttelt, puu- ja köögiviljatoodete grupis võistles 12 nimetust tooteid kahelt ettevõttelt, mittealkohoolseid jooke oli võistlusel kuus nimetust kahelt ettevõttelt ning alkohoolseid jooke kümme nimetust kolmelt ettevõttelt.

Piimatoodete grupis oli võistlemas üheksa toodet kolmelt ettevõttelt, lihatooteid 10 nimetust kolmelt ettevõttelt, kalatooteid kolm nimetust ühelt ettevõttelt, pagaritooteid 10 nimetust kahelt ettevõttelt ning kondiitritooteid neli nimetust ühelt ettevõttelt.

Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduinstituut korraldavad Eesti parima toiduaine konkurssi juba kaheksandat korda.

Eelmisel aastal tunnistati Eesti parimaks toiduaineks AS Werol Tehaste Olivia toiduõli. Teine koht omistati ASi Grüne Fee Eesti maitseroheliste seeriale ja kolmas koht AS Talleggi jahutatud pidupäevarullidele küpsetuskotis.

Seitsme eelnenud aasta jooksul on 91 ettevõtet esitanud konkursile kokku 627 toodet. Tänavu oli konkursile esitatud kokku 67 toodet 16 ettevõttelt.

Konkursi eesmärk on tutvustada tarbijale ja kaubandusele kodumaiseid uusi toiduaineid ning nende tootjaid, innustada tööstust tootearendusel kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmiseks nii Eesti toiduturul kui ekspordis.

Samuti soovivad konkursi korraldajad kujundada soodsat suhtumist kodumaisesse toiduainetööstusesse ja toitu.

Eesti parima toiduaine konkursi üldkomisjoni juhib majandusministeeriumi asekantsler Signe Ratso. Konkursi võitnud tooteid on ettevõtetel õigus märgistada vastava märgiga.