Valimas käisite?

Jah, e-hääletasin.

Kas olete tulemusega rahul?

Ütleksin nii nagu Hardo Pajula, et meil on nüüd neli ühesugust kommi, millel on ümber erinev paber, aga sisud on väga sarnased. Eesti vajaks praegu revolutsiooni, mitte kosmeetilisi muudatusi ja paigalseisu.

Milline see revolutsioon peaks olema?

Eeskuju peaks võtma riikidelt ja piirkondadelt, mis on edukad ja täiesti selge on see, et Euroopa Liit ei ole praegu edukas. Maailma top 10 väärtuslikumat ettevõtet pärinevad väljastpoolt EU-d. 10-st üheksa firmat pärinevad USA-st, üks kümnest on Šveitsi ettevõte. 15 kõige edukamat tehnoloogiafirmat pärinevad USA-st või Aasiast. Kui mõelda, miks see nii on, siis päris suur komponent peitub maksusüsteemis. 

USA maksustab rikkaks olemist, Euroopa maksustab rikkaks saamist. Ameerika on ka suhteliselt kõrgete maksudega maa, aga keskmise töötaja pealt on tööjõumaksud USA-s vaid 31,5 protsenti, Eestis on ainuüksi sotsiaalmaks 33 protsenti. Peale selle on Eestis veel ülikõrge tulu- ja käibemaks. Eestis ja Euroopas tegeletakse sõna otses mõttes innovatsiooni hävitamisega. 

Noorel, alustaval ettevõttel on kõige suurem puudus rahast. Raha ei ole ega tule niisama. Kui riik teeb veel uute ettevõtete stardikulud ka tööjõumaksude tõttu kaks korda kallimaks, siis neid uusi ettevõtteid ei tulegi. 

Ma ei ole küll veendunud, et need kuus parteid, kes parlamenti pääsesid, oleksid valmis korraldama maksurevolutsiooni.
Jah, kahjuks nii on. Kogu aeg tegeletakse mingite kosmeetiliste asjadega. 80 protsenti ajast tegeletakse teemadega, millega ei ole üldse vaja tegeleda. Mingit 1000eurosed arved ja ettevõtjate autode jälitamine…

Loe homsest Ärilehest pikemalt, miks Pillesaar peab Eestit läbikukkunud e-riigiks, mida võtaks IT-ärimees ette, kui temast saaks peaminister ja mida arvab ettevõtja astmelisest tulumaksust!