Vaivara prügilast kirjutamine meenutab VEB Fondis toimunud kuritarvituste uurimist. Asjaosalisi, kes keskkonnaministeeriumile, st riigile, kuuluva platsiga on erineval moel kokku puutunud on tabanud kas tugev, aina süvenev mälukaotus või jätavad nad lihtsalt küsimustele vastamata.

Mõni, kes mäletab, meenutab 14 aasta jooksul toimunut episoodiliselt ja vabandab viimaks, et eriti hästi ikka ei mäleta. Või näitab näpuga järgmise, valdavalt poliitilise oponendi suunas: see teab, sest otsustas ja küllap ka vastutab.

Keskkonnaministeeriumi allasutuse keskkonnaagentuuri eestvõttel käib praegu prügilasse uue nn kõrgtehnoloogilise reoveepuhasti ostmise hange hoolimata sellest, et juba 2008. aastast seisab samas puhastusseade, mis maksis ligi 185 000 eurot ja mida ei ole eladeski käivitatud.

Homsest Ärilehest saate pikemalt lugeda ja vaadata, milliste mürgiste ainetega on riigile kuuluv Vaivara ohtlike jäätmete prügila loodust reostanud; milline näeb Eesti ainus ohtlike jäätmete prügila välja seestpoolt ja miks raiskas riik aastaid tagasi raha puhastusseadme peale, mida ei ole kunagi tööle pandud?