Andmed tuleb esitada äriregistri ettevõtjaportaalis.
„Kuigi sellega luuakse eelkõige uus tööriist pankadele, maksuametile ja uurimisasutustele, kus andmeid kahtluse korral võrrelda, saavad seda kasutada ka kõik ettevõtjad, kes tahavad oma äripartneri tausta uurida,“ ütles rahandusminister Toomas Tõniste.

„Kutsun kõiki üles andmeid avaldama. Info ettevõtete tegelike omanike kohta aitab kaasa puhtama ja läbipaistvama ärikeskkonna loomisele, millest võidavad kõik osapooled,“ lisas ta.

Kui varasemalt oli tegelike kasusaajate tuvastamise kohustus ainult krediidi- ja finantseerimisasutustel klientide taustauuringu raames, siis edaspidi laieneb see ka teistele juriidilistele isikutele.

Eestis on ligikaudu 120 000 juriidilist isikut, kes peavad hakkama infosüsteemis tegelike kasusaajate andmeid esitama. Andmeid tuleb hakata esitama füüsilistest isikutest kasusaajate kohta, kelle otsene või kaudne osalus või muul viisil kontroll ettevõttes on üle 25 protsendi.

Tegelike kasusaajate andmeid saab esitada äriregistri ettevõtjaportaali kaudu, kust ettevõtja leiab ka täpsema kasutusjuhendi. Kõik huvilised saavad edaspidi esitatud infot äriregistri teabesüsteemis vaadata.