Ainuüksi Eesti töötukassa tööpakkumiste leheküljele on end üles riputanud vähemalt kümmekond firmat, kes kõik ootavad pikisilmi tööle kokka. Peale selle on veel palju ajalehekuulutusi ning portaal Saarlane.ee, kus on samuti üle kümne tööpakkumise kokale, kirjutab
.

“Põhilised ongi just kokk, administraator, nõudepesija — need on töötajad, keda, kui hooajatööst rääkida, kõige rohkem vajatakse,” kinnitab töötukassa Saaremaa osakonna teenusekonsultant Viive Torn. “Kokkadega on kõige raskem lugu, neid tööandjad otsivad, kuid kokki lihtsalt ei ole.”

Ime küll, sest just nimelt kokk on see amet, mis noorte hulgas tänapäeval üsnagi populaarne, ja sellest lähtuvalt ametikoolid neid ka kümnete, isegi sadade kaupa välja koolitavad. Torni arvates pelgavad noored inimesed aga vastutust. “Nad ei ole veel eneses nii kindlad, et iseseisvalt tööd teha, ja sooviksid esialgu kogenud kolleegi kõrval töötada.”

OÜ Väinamere Teenindus personalitöötaja Liivi Mölder, kes peab nüüd, vastu suvehooaega “mehitama” neli laeva (Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa ja Regula) teenindava personaliga, vajab otsemaid 30 uut töötajat.

“Otsin, otsin, otsin ja kuulutan… Mõned olen ikka saanud ka,” räägib Mölder. “Kasutan klienditeenindajatena just nimelt noori, st ametikooli õpilasi, kokaeriala vanemate kursuste õpilasi, praktikante jmt.” Ka tema sõnul on kokad tänapäeval suur defitsiit. “Noored kokad lõpetavad kooli ja tööle ei tule, lähevad parem väljamaale!”

Mölderi arvates saavad kokad koolist küll väga tugeva põhja, kuid noored on pisut liiga kõrge enesehinnanguga. “Nad tahavad kohe saada palka, mida meie siinsed firmad ei ole suutelised neile maksma.”

Saarte vahel ühendust pidavate laevade reisijad loomulikult teenindamata ei jää, sest laevadel hakkab suvel tööle inimesi üle Eesti: Sillamäelt, Tartust, Viljandi- ja Pärnumaalt. Ainult Peipsi äärest ei ole veel pakkumist tulnud, märgib Mölder.

Kohalikku naljalt ei leia

“Olen isegi üllatunud, et sel aastal on hooajatööle soovijaid tunduvalt rohkem kui tavaliselt,” ütleb Vanatoa Turismitalu OÜ juhatuse liige Erkki Noor. “Aga üks on kindel — ega sa kohalikku muhulast siit leia. Kui selle järgi vaadata, siis Muhus küll tööpuudust ei ole. Need, kes tööd teha tahavad, leiavad enesele alati midagi, aga need, kes töötuna kirjas on, enam tööd teha ei tahagi.”

Noor toob näite: alates 2007. aastast on Vanatoa turismitalu hooajatöölised olnud 80 protsendi ulatuses kas mandrilt või Kuressaarest. Ja ta on nende aastate jooksul otsinud nii ehitajaid, autojuhte, koristajaid, teenindajaid kui ka kokkasid. Ikka sama lugu, et muhulased pole huvitatud. Igal hooajal vajatakse Vanatoal 12-14 töötajat.

“Eile õhtul vaatasin laekunud sooviavaldused üle ja esimest korda võisin ma rahuliku südamega kinnitada: esmane vajadus on rahuldatud.” Noore sõnul on Vanatoa tänavu juba detsembrikuust alates terveks suveks välja müüdud.

Meestel on kesine seis

Kui siia lisada veel kõik iluteenindajad (pediküürijad, maniküürijad, juuksurid), siis on naistööjõu järele turismihoojal päris suur nõudmine.

Kehvem on seis meeste ja mehiste töökohtadega. Otsitakse autojuhti, paari bussijuhti, treial-freesijat, autotehnikut, valvur-karjakut… Ehitajatele pakkumisi peaaegu et polegi. Ometi peaks suvi olema parim aeg remondi- ja ehitustöödeks.

Viive Torni arvates on üks põhjus see, et mõni aeg tagasi paljud ehitustöölised koondati. Nüüd on firmadel nende andmed enamasti olemas ja küllap neid siis vajadusel ka tööle tagasi kutsutakse. Ehitajad ise hoiavad ka ehk rohkem kontakti ning seega pole ehitusfirmadel vajadust töötukassa kaudu kuulutada.

Praegu on töötukassa Saaremaa osakonna kodulehel üleval 106 vaba töökohta, tööjõudu otsitakse 66 ametikohale.