Lugusid hooldushaiglatest ja vanadekodudest, kus kliendid peavad personali nappuse ja hoolimatuse tõttu oma viimaseid elupäevi kannatades mööda saatma, jõuab avalikkuse ette üha sagedamini.

Seejuures on üldjuhul tegu krõbedat kuutasu küsivate asutustega. Kas tõesti on hooldekodud loodud ainult selleks, et vanurite lastelt raha välja pumbata? Eesti Päevaleht võttis ette hooldekodude majandusaasta aruanded.

Selgub, et ainsana teenib igal aastal kopsakat kasumit riigile kuuluv AS Hoolekandeteenused, mitte eraettevõtted. Samal ajal kui luksuslik Villa Benita sipleb suurte investeeringute tõttu 700 000 euro suuruses kahjumis, keerutavad Hoolekandeteenuste 20 hoolekandekodu ja üks vanadekodu pea sama suurt kasumit.

Riigiettevõtte 2010. aasta kasum oli lausa üle 1,6 miljoni euro, kuid põhiosa sellest tuli Kadaka teel asunud kinnistu müügist. 2011. aastaks oli jaotamata kasumit kogunenud üle kolme miljoni, millest dividendideks saaks välja maksta 2,7 miljonit eurot. Ettevõtte finantsdirektor Piret Lemsalu nimetab priskeid summasid ootuspärasteks.