Hotelli hakkab üürilepingu alusel opereerima AS Sokotel.

Yrjö Vanhaneni sõnul on Hotell Viru omanikud ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) hotellindusega tegelev tütarfirma Sokotel kokku leppinud, et 1. septembril 2003 võtab Sokotel üle Hotell Viru opereerimise. “Hotellihoone omanik AS Hotell Viru üürib maja Sokotelile 10 aastaks, kusjuures Sokotel OY Eestisse asutatud tütarfirma AS Sokotel ostab meilt ära kogu hotelli sisseseade ja muu käibevara ning võtab üle kõik Hotell Viru töötajad,” selgitas Vanhanen. Lepingu rahaline maht on poolte kokkuleppel konfidentsiaalne. AS Hotell Viru jätkab hotelli kinnistu majandamist ja arendamist.

Vanhaneni sõnul on Hotell Viru teinud Sokose hotelliketiga tihedat koostööd juba ligi 10 aastat ning hotelli ühinemine Sokose ketiga on sellele loomulik ja mõlemale poolele kasulik jätk. “Hotell Virule avab kuulumine Põhjamaade ühte suurimasse hotelliketti uusi müügivõimalusi, meie töötajaile senisest avaramaid karjäärivõimalusi ja otsese juurdepääsu suure hotellikontserni oskusteabele,” kommenteeris Vanhanen tehingut. Lepingu kohaselt saab Sokotel õiguse kasutada Hotell Viru kaubamärki ja hotelli uueks nimeks saab plaanide kohaselt Sokos Hotel Viru. 1. septembril saab hotelli uueks tegevdirektoriks Markku Tarnanen.

“Hotell Viru uuendatud ilme, kogu hotellis toimunud põhjalikud renoveerimistööd ja jätkuv laienemine vastavad väga hästi meie vajadustele ja soovidele. Pealegi on Hotell Viru juba aastaid olnud Tallinna edukaim ja tuntuim hotell,” kommenteeris Suomen Osuskauppojen Keskuskunta (SOK) hotelli- ja restoraniala juht ning Sokotel Oy tegevdirektor Matti Pulkki.

“Eesti liitumine Euroopa Liiduga avab ka turismiturul uusi võimalusi ning Hotell Viru äritegevuse omandamine täiendab hästi meie kontserni olemasolevat äri Eestis,” märkis ta.

Ettevalmistused hotellipidamise üleandmiseks Sokotelile algavad Vanhaneni sõnul kohe, kuid töötajate ja klientide jaoks ei muutu turismiäri kõrghooajal — suvel — veel midagi. “Kõik me teeme edasi oma igapäevast tööd, kuid see suvi on Hotell Viru jaoks väga pingeline ja huvitav aeg, sest sügiseks peavad valmis saama meie uus konverentsikeskus ja restoran,” märkis ta.

Käesoleva aasta augustis saab Viru Keskuse esimesel korrusel, senistes Seppälä kaubamaja ruumides valmis hotelli uus restoran. Restoran mahutab kuni 300 inimest ning selle üldpind on 755 m 2S. Lisaks 30-kohalisele baarile hakkab restorani juures suviti tegutsema ka ligi 100 inimest mahutav väliterrass.

Oktoobris alustab Viru Keskuse laienduse käigus ehitatud ruumides tööd hotelli uus, 900 konverentsikülalist mahutav Tallinna moodsaim konverentsikeskus.

AS Hotell Viru teenis mullu 193,8 miljoni krooni suuruse käibe juures 67,2 miljonit krooni kasumit. Hotell Viru keskmine täituvus aastal 2002 oli 70 protsenti. Eelmisel aastal müüdud majutusteenuste käibe järgi hinnates on hotell Viru Eesti hotellituru liider 21% suuruse turuosaga.

Hotell Viru on Balti riikide suurim hotell, milles on 423 tuba, restoran Merineitsi, ööklubi Café Amigo, kohvikud, baarid ja saunad. Viru Keskuse arendamise käigus valmivad järgmise aasta kevadeks ligi 100 uut hotellituba.

Aastatel 1994-2002 on omanikud Hotell Viru arendamisesse investeerinud kokku 550 miljonit krooni. AS Hotell Viru kuulub Soome SRV Yhtiöt Oy sidusfirmale

Pontos Oy. Viru Hotell on Eesti esimese pilvelõhkuja ja suurhotellina olnud Tallinna linnapildi lahutamatu osa ja Eesti visiitkaart tänaseks juba 31 aastat.

Sokos Hotels kaubamärgi all tegutsev Sokotel Oy on Suomen Osuskauppojen Keskuskunta (SOK) ehk Soome Tarbijate Keskliidu hotellindusega tegelev tütarfirma. Sokotelile kuulub Soomes 15 Sokos Hotelli ja 7 Radisson SAS hotelli. 1300 töötajaga firma käive eelmisel aastali 160 miljonit eurot.

Sokos Hotelsi ketti kuulub kokku 35 hotelli 24 Soome linnas. 2002. aastal oli keti hotellide kogukäive 224 miljonit eurot.

SOK ja tema tütarfirmad tegelevad toidu-, esmatarbekaupade ja tööstuskaupade müügiga; hotellinduse ja toitlustuse; rauakaupade ja autode ning põllumajandusmehhanismide müügiga jne. SOKi käive 2002. aastal oli 2,998 miljardit eurot ja kasum 55 miljonit eurot.

SOKi omanduses olevatest ettevõtetest tegutsevad Eestis Prisma supermarketite kett ja Peugeot autode maaletooja Kommest Auto.