Majutusteenuste statistika näitab, et võrreldes möödunud aastaga ei ole hotellide keskmine täituvus Eestis suurenenud.

Pärnu spaa- ja konverentsihotelli Strand omaniku Egon Elsteini sõnul on tänavu hüppeliselt kasvanud elektri, vee, transpordi, töötasude ja toiduainete hinnad seadnud hotelliettevõtjad keerulisse olukorda.

“Naaberriikidega konkurentsis püsimiseks ei ole tänases turusituatsioonis Eesti hotellides võimalik hindu tõsta,” tõdes Elstein pressile saadetud teates.

Eesti hotellide ja restoranide liidu esimehe Verni Loodmaa sõnul on turismimaks praegusel hetkel mõeldamatu. “Turistide arvu languse ning sisendhindade kasvu juures on igasugune täiendavate maksude kehtestamine hotellipidajatele laastav,” nentis Loodmaa.

EAS-i majutusstatistikale viidates tõi Elstein välja, et aasta esimese nelja kuuga on Eesti hotellides ööbimiste arv vähenenud 0,3 protsenti. Samal ajal on Pärnu maakonnas siseturistide arv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga langenud koguni 18 protsenti.

“Selle valguses jääb mõistmatuks, kelle huvides on Eesti turismisektori konkurentsivõimet täiendava maksu kehtestamisega piirata,” sõnas Elstein.

Majutusettevõtjad, eesotsas Eesti hotellide- ja restoranide liiduga, peavad turismimaksu võimalikku kehtestamist lühiajaliseks lahenduseks, mille eesmärk on parandada kohalike omavalitsuste eelarveseisu.

“Pikemas perspektiivis ei teeniks turismimaks kohalike omavalitsuste ega turismisektori huve, sest tulude suurendamise asemel jääb majutusteenuste osutamisest laekuvat raha hoopis vähemaks,” prognoosis Elstein.

Elsten lisas, et turismimaksu pooldajad peaksid arvesse võtma ka täiendavaid kulutusi maksu kogumiseks. “Kuna ka need kulud tuleb kanda majutusasutustel, mitte maksutulu saajatel ehk kohalikel omavalitsustel, võimendab turismimaksuga seonduv negatiivselt piirkondlike majutusasutuste konkurentsivõimet ja toimetulekut,” sõnas Egon Elstein. 

Turismimaksu üle on Eestis korduvalt arutatud, kuid seni ei ole idee teoks saanud.