Eesti hotellide ja restoranide liidu (EHRL) teatel on sektoris tegutsevad ettevõtted maksnud aastaga tööjõumakse tervelt 10 miljoni euro võrra enam.

Liidu juhatuse esimehe Verni Loodmaa sõnul on riik maksudena möödunud aastal kätte saanud samas suurusjärgus täiendavat maksutulu, mida soovitakse saada 2017. aastast lisatava maksukoormuse kasvu kaudu.

„Majutusasutuste ja toitlustusettevõtete pidajad on valdavas enamikus väikeettevõtjad. Nii väikeettevõtjate kui kogu sektori maksukäitumine oli 2015. aastal väga hea ja riik on saanud korraliku tulu. Samas vähenes 2015. aastal Eestit külastavate välisturistide arv ja tiheda konkurentsi tõttu langes majutusasutuste keskmise toa hind. 2016. aasta esimeses kvartalis prognoosime sama trendi jätkumist," kommenteeris Loodmaa.

"Sellises olukorras soovime jätkuvalt nii valitsusele kui riigikogule panna südamele, et langeva turu maksustamine mõjub ettevõtluskeskkonnale halvavalt ja esmajoones peletab investeeringuid,“ lisas ta. „Meie sõnum on lükata see planeeritav 50-protsendiline käibemaksu tõus paari aasta võrra edasi."

Eesti majutusasutused maksid maksu- ja tolliameti andmetel 2015. aastal vastavalt 92 miljonit eurot tööjõumakse ja üle 59 miljoni euro käibemaksu. Aasta varem maksid sektoris tegutsevad ettevõttted tööjõumakse 82 miljonit ja käibemaksu 52 miljonit eurot.