Märtsikuu lõpuga kaotavad kehtivuse RKO-d ehk rahvakeeli kollased kaardid. Vaevalise erastamise üks etapp saab läbi. Kuid kodanikul pole põhjust rahulolevalt ohata, sest samavõrd keerulised ajad on ees.

Kergemini läks neil, kel RKO-sid jätkus parasjagu oma korteri erastamiseks. Kuigi maja pole suurem asi, trepikoda on endiselt räpane ja korteriomanikul tuleb eluaseme eest iga kuu ehk rohkemgi maksta kui üürnikuks olemise ajal. Peaasi, et vaevast lahti. Mänguraha on ära kasutatud, majavalitsuses ja hooneregistris oma tunnid ära seistud, inimene saab öösiti jälle rahulikult magada.

Paraku on rahandusministeeriumi andmetel vaid 35 protsenti mängurahast leidnud siiani rakendamist. Suurem osa sellest on kulunud korterite välja ostmiseks, ülejäänu Hüvitusfondi osakute või paari ettevõtte aktsiate soetamiseks. ülejäänud 65 protsendil juhtudest peavad inimesed öösiti edasi vähkrema.

Rahvakapitali obligatsioone (RKO), hüvitusväärtpabereid (HVP) ja erastamisväärtpabereid (EVP) on sagedasti kirutud, kuid Eesti Päevaleht ei mäleta, et keegi oleks põhjusega küsinud - kas ilma nende paberiteta poleks hakkama saanud. Korterid oleks saanud sinna sissekirjutatud inimeste omandiks vormistada ka ilma igasuguste kollaste kaartideta. Peaasi, et üürivõlga poleks.

Kuid Eesti poliitikud, peamiselt need, kel vanaonu kammivabrikut pidas, võtsid rahva arvamust küsimata vastu poliitilise otsuse alustada varade tagastamise protsessi. Ja selle loomulikuks jätkuks oli RKO-de väljastamine. Tööle pandi tuhandepealised ametnikearmeed, ära kulutati miljonid trepid ja käsipuud ning tulemuseks on teadmine, et kolmandik EVP-dest on leidnud kasutust.

Kui EVP-de ning tema eelkäijate, RKO ja HVP, asi rappa kiskus, oli otsustajatel hea öelda: "Eit mäletas, aga eit suri ära".

Võidumehed, kellel 160-ruutmeetrine erastatud korter Vanalinnas, kellel Tallinna Kaubamaja aktsiad, löövad homme klaase kokku.

ülejäänutel tuleb vaim valmis panna uuteks katsumusteks. Eesti Päevalehel pole neile just palju soovitusi: ostke maad või aktsiaid, kui antakse, müüge maha või kinkige naabrile. Sest keegi ei tea, palju seda mänguraha kokku olema saab.