IBM ja Umeå ülikool teatasid, et paigaldasid ülikooli arvutuskeskusse Euroopa suurima Windowsi-põhise klasterarvuti, mis töötab nii Windows HPC Server 2008 beetaversiooniga kui Linuxiga nn dual-boot lahenduses. Akka on hetkel kiiruselt maailma 39. superarvuti ning seda hakatakse kasutama nii baas- kui rakendusuuringuteks.

Akka nime kandev arvuti sisaldab kombinatsiooni IBM Power ja Cell protsessoritest ning Inteli energiasäästlikest neljatuumalistest Xeon protsessoritest. Akka arvutusjõudlus on 46 teraflopsi (46 triljonit ujukomaoperatsiooni sekundis) ning lühiajaliselt on võimalik saavutada kuni 54 teraflopsine jõudlus. Superarvutite uusima, juunikuus välja antud edetabeli www.top500.org järgi on Akka hetkel kiiruselt maailma 39. superarvuti.

Umeå ülikooli arvutuskeskust HPC2N (The High Performance Computing Center North) haldab Põhja-Rootsi ülikoolide ja uurimisinstituutide konsortsium. HPC2N on ka Rootsi kõrgjõudlusega arvutuskeskuste võrgustiku SNIC liige. Tänu sidemetele laia ringi akadeemiliste institutsioonidega hakatakse Akkat kasutama kõige erinevamates uurimisprojektides, nagu näiteks kosmoseuuringud, materjaliteadus, bioinformaatika, teoreetiline füüsika ja keemia, inseneriteadused, samuti baasuuringud paralleelalgoritmide, raamatukogutarkvara ja klasterarvutite vahevara alal.

Umeå süsteem vajab töötamiseks ja jahutamiseks vähem elektrit kui teised PC-tüüpi serverite klastrisse ühendamisel põhinevad superarvutid. Süsteem kasutab IBMi kompaktset BladeCenter moodulserverite tehnoloogiat koos võimsate madalapingeliste protsessoritega. See võimaldab Akkal sooritada 266 miljonit arvutustehet sekundis vati kohta (266 MFlops/W), arvutatuna energiasäästlike superarvutite edetabeli Green 500 meetodi järgi (http://www.green500.org/docs/runrules/runrules.pdf). Praeguse Green 500 edetabeli järgi on Akka maailma kõige energiaefektiivsem Windowsiga klasterarvuti.