Ettevõtete teatel saaks ühisfirma osalusest kumbki 50 protsenti.

Ühisfirma taotleb juhtivat positsiooni Baltikumi toidukaupade turul ning 25% suurust turuosa kolme aasta jooksul.

Kesko Foodi ja ICA liidetud müügikäive ulatus 2003. aastal ligikaudu 550 miljoni euroni, turuosa suuruseks on kahel ettevõttel kokku ligi 15%. Baltikumi toidukaupade turu kogumahuks on aastal 2003 hinnanguliselt 4,7 miljardit eurot ning see kasvab 5-6% aastas.

“Plaanitav ühisettevõte toetab nii ICA kui Kesko Foodi strateegiat, mille kohaselt soovitakse Baltikumi turul tugevat kasvu,” sõnas Kesko Foodi president Kalervo Haapaniemi.

“Ühisettevõte võimaldaks efektiivsemat tegutsemist. Eesmärgiks on suurendada müügikohtade arvu Baltikumis, see omakorda toob klientide jaoks kaasa suurema tootevaliku ja soodsamad hinnad,” kommenteeris ühisettevõtte loomist Kenneth Bengtsson, ICA president ja tegevdirektor.

ICA positsioon Baltikumis on tugevaim Lätis, kus ettevõtte turuosa suuruseks on 17 protsenti. Kesko Foodil on tugev turupositsioon Eestis, kus firma turuosa küündib 23 protsendini.

Kokku on ICA-l ja Kesko Foodil praegu Eestis, Lätis ja Leedus 140 tegevusüksust – hüper- ja supermarketi ja logistika keskused. Ühisettevõtte loomisel tekkiv sünergia väljendub eelkõige kaupade sisseostu tingimustes, kauplustevõrgu arendamises ja logistikas.

Pooled kavatsevad pärast firmaväärtuste hindamist alla kirjutada lõplikele lepingutele ning taotleda vajalikud kooskõlastused, alustamaks tegevust ühisettevõttena 2004. aasta suvel.

ICA Baltic opereerib Baltikumis 76 kauplust. Eestis on ICA esindatud viie RIMI supermarketiga Kesko Food opereerib Eestis kuue Citymarketiga ning talle kuulub Eesti Säästumarket 45 kauplusega. Lisaks kuulub Kesko Foodile Eestis SuperNetto kauplus-ladu ja logistikakeskus Tallinnas.

Kui kavatsuste protokolliga fikseeritud plaanid täidetakse, määratakse loodava ühisettevõtte tegevjuhiks Antonio Soares ja tema asetäitjaks Seppo Hämäläinen. Praegu tegutseb Antonio Soares ICA Balticu tegevjuhina, Seppo Hämäläinen on Kesko Foodi Baltikumi asepresident.