Maailma tipptasemel ID-kaartide trükimasin on valmis 1. jaanuarist alustama päevas 5000 kaardi trükkimist, kui poliitikud kaardi kohustuslikkuse ja hinna suhtes kokkuleppele jõuavad.

“Võiksime ID-kaarte 1. jaanuarist või isegi varem trükkida,” ütles ·veitsi firma TRÜB Baltic AS tegevjuht Daniel Dudler.

ID-kaartide trükiliin – mõne meetri pikkune peen lasertehnoloogiaga masin – jõudis Eestisse septembri keskel ning on Hansapanga peakontori üliturvalises keldris üles seatud. Tipptehnoloogilise masina valmistas Saksa firma Myhlbauer ja koos kaarditoorikutega maksab see 150 miljoni krooni ringis.

Trükimasina juurde pääses läbi ligi kümne turvakaamerate ja –seadmetega varustatud ukse.

Kaardid liiguvad ükshaaval, võimsusega 350 tükki tunnis, mööda liini.

“Kõigepealt kontrollib masin, kas kiip on OK,” näitas Dudler. Kui ei ole, siis viskab masin vigase tooriku liinilt välja. Järgmises peatuses pöörab masin kaardi teisipidi ning trükib laseriga kaardi tagumise külje. Seal on ka peenel joonel mikroelemendina Paul-Eerik Rummo luuletus, mida luubi all saab isegi lugeda.

Edasi liigub kaart järgmise laseri alla, mis trükib kogu kaardi esikülje – nime, isikukoodi, foto ja ka allkirja. “Foto ja allkirja trükkimine võtab laseril kõige rohkem aega – 15-20 sekundit,” selgitas Dudler.

Lõpuks jõuab kaart viimasesse nn keskusesse, kus kiibile kantakse isikukandmetega informatsioon.

Ühegi inimese ID-kaarti ei lase masin mitu korda trükkida. “Ainult üks kaart ühtede andmetega,” lausus Dudler.

Tuleval aastal peaks masin trükkima 180 000 ID-kaarti. Pass isikut tõendava dokumendina lõpeb 2002. aastal 122 000 inimesel ning praeguse seaduse järgi peaks nad kõik võtma endale ID-kaardi ja kui soovivad ka reisidokumenti, siis ka uue passi. Riigilõivuseaduse järgi tuleb ID-kaardi eest välja käia 150 krooni ning passi eest 350 krooni. Riigikogu arutab täna, kas muuta seadust, et mõlemad maksaksid 150 krooni.