Euroopa Investeerimispank (EIB) kahekordistab eeloleval kolmel aastal laenude mahtu Ida-ja Kesk-Euroopa riikidele, et valmistada neid ette ühinemiseks Euroopa Liiduga, ütles EIB president. EIB president sir Brian Unwin ütles, et möödunud aastal laenas EIB Ida- ja Kesk-Euroopa riikidele miljard eküüd (ligikaudu 16 miljardit Eesti krooni). “Me asendame selle edaspidi liitumise-eelse laenuprogrammiga, mis on sarnane Portugali, Hispaania ja Kreeka omaga enne EL-iga ühinemist antud laenudega,” sõnas Unwin. Tema sõnul tähendab see laenude kogumahu kahekordistumist.

Unwin ütles, et EIB laenab Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele enne 2000. aastat veel kuus või seitse miljardit eküüd. “Meie laenude maht neile riikidele suureneb ühelt kuni poolteiselt miljardilt eküült kahe kuni kolme miljardini aastas. Seega muutume nende suurimaks rahvusvaheliseks kreeditoriks, eriti mis puudutab riike, millega Euroopa Liit alustab liitumisläbirääkimisi,” rääkis ta.

Unwini hinnangul laenab EIB järgneva kolme aastaga kümnele või üheteistkümnele riigile kokku umbes seitse miljardit eküüd. Peamised laenusaajad on Poola, Ungari, Tsehhi Vabariik ja Slovakkia. Enamik laene antakse välja eurodes.