Marketon Balticu ja Kingissepa ettevõtja Nikolai Lobkovi asutatud OOO Rek on ehitanud 50 000 elanikuga Leningradi oblasti linna esimese nüüdisaegse kaubanduskeskuse. Kahekorruseline 10 000ruutmeetrine keskus on suuruse poolest võrreldav Jõhvi kesklinnas oleva Jewe keskusega, mille rajaja oli samuti Marketon Baltic, kes selle aga peagi pärast valmimist edasi müüs, kirjutab Põhjarannik.

Marketon Balticu üks omanikke Indrek Uudeküll ei soovinud avaldada investeeringu kogusummat, kuid märkis, et see ulatus üle 100 miljoni krooni. “Sellise kaubanduskeskuse rajamine Venemaal osutus kallimaks kui mõne aasta eest Jõhvis,” tõdes ta.

Uudeküll märkis, et üldine majanduskriis muutis keerulisemaks keskusesse rentnike leidmise, kuid praeguseks on valdav osa ruutmeetritest kauplejatega kaetud. Nime Nord kandva keskuse ankurrentnik on Venemaal tuntud toidukaupluste kett O´Key Express.

Kuigi Eesti ja Venemaa vahelised suhted on olnud viimastel aastatel teravad, ei häirinud see asjaolu Uudekülli sõnul kuidagi kaubanduskeskuse rajamist. “Küll aga saime hindamatuid kogemusi, kuidas Venemaal asju ajada,” ütles ta.

Ta tõi näiteks, et kolm aastat tagasi seda ettevõtmist alustades eeldasid nad, et bürokraatia läbimiseks tuleb varuda tunduvalt rohkem aega kui Eestis. “Tegelikult kulus igasuguste kooskõlastuste ja lubade kättesaamiseks sellestki veel kordades rohkem aega,” sõnas ta, lisades, et kohalik omavalitsus suhtus ettevõtmisesse mõistvalt, kuid neist olenes vaid väike osa suure Vene riigi bürokraatiamasina läbimisel.

Kaubanduskeskuse ehitamine Narvast 25 kilomeetrit Peterburi poole asuvas Eesti kommunistliku revolutsionääri nime kandvas linnas algas eelmise aasta kevadel.

Marketon Baltic märgib 2007. aasta majandusaruandes, et tänavu on kavas osalus Kingissepa projektis maha müüa. Peale Uudekülli kuuluvad firma omanike ringi veel Allan Mänd, Mart Lee ja Rutt Kaasik, kelle varasemad suuremad kinnisvarainvesteeringud on tehtud Jõhvi ning selle ümbrusesse.